• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
530
  • 1 γαλοπούλα (γύρω στα 4 κιλά)
  • 3 κ.σ. βούτυρο μαλακό
  • 1 κλων. θυμάρι (φρέσκο)
  • 1/2 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • Για την σάλτσα
  • Όλα τα υγρά του ψησίματος (που έμειναν στο ταψί)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 lt ζωμό κότας
  • 1 κλων. δεντρολίβανο ή θυμάρι
  • Για το γλάσο ψησίματος
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Τα εντόσθια ψιλοκομμένα
  • 2 φέτ. μπέικον
  • 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (μία φορά περασμένος)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. κονιάκ
  • 15 δαμάσκηνα (κομμένα στα δύο)
  • 15 κάστανα βρασμένα (κομμένα στα δύο)
  • 2 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε καρέ)
  • 1/2 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • 1/2 φλ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 1/2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού και χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 φλ. κυβάκια από μπαγιάτικο ψωμί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200°C, να ροδίσουν.

    Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια.

    Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.

    Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια για 6 με 7 λεπτά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Μικρά μυστικά

    Για να μη στεγνώσει το κρέας και αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.

    Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

    Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.

    Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.

    Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.

    Αν πάλι τρέχουν υπερβολικά ζουμιά διάφανα, τότε πρέπει να ψήσουμε λίγη παραπάνω ώρα.

    Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα της την αλείφουμε με  μέλι, βούτυρο και πορτοκάλι.

    Για να μην νοτίσει η πέτσα σκίζουμε σε δυο τρεις πλευρές το αλουμινόχαρτο να φεύγει ο ατμός.

    Διαφήμιση

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται