• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 λεπτά
1

Για τη ψητή γάμπαρη

  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Σαλάτα κους κους
  • ½ φλ. αυθεντικό κους κους
  • 10 ντοματίνια κομμένα
  • 1 αγγούρι μικρό κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένα (με τα φύλλα τους)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κρασί
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα με βότανα

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ λεμόνι χυμός
  • 1 λάιμ χυμό και ξύσμα
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ⅓ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ⅓ κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • Λίγη ρίγανη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο ή πιπεριά τσίλι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Με πολύ κοφτερό μαχαίρι σχίζουμε κατά μήκος τη γάμπαρη στα δυο ανοίγοντας την σε σχήμα πεταλούδας, αφήνοντας το κεφάλι να την συγκρατεί.

    Ζεσταίνουμε βαρύ σκεύος σχαροτήγανο η μαντέμι.

    Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει.

    Ακουμπάμε τη γάμπαρη με το κέλυφος στο μαντέμι.

    Ψήνουμε για 3-4′ μέχρι το διάφανο σώμα τους να γίνει λευκό αλλά να παραμείνει ζουμερή η γάμπαρη.

    Τις βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με την σάλτσα και το κους κους.

    Για τη σάλτσα βοτάνων

    Σε ένα μπολ βάζουμε το λεμόνι, το ξίδι, το σκόρδο, το λάιμ και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και διορθώνουμε την οξύτητα και το αλατοπίπερο.

    Διατηρείται στο ψυγείο καλά σκεπασμένη μέχρι το σερβίρισμα.

    Εναλλακτικά μπορείτε να πολτοποιήσετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.

    Για το κους κους

    Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το αυθεντικό κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε).

    Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών και να μαλακώσει.

    Το σερβίρουμε δροσερό με τη γάμπαρη.

    Εναλλακτικά καλύπτουμε το κους κους με βραστό νερό και αφήνουμε 5′ να φουσκώσει.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται