Για τις ψητές γαρίδες
Ζεσταίνουμε τη σχάρα και λαδώνουμε ελαφρά με ένα χαρτί.
Αλατίζουμε τις γαρίδες και τις ακουμπάμε πάνω στη σχάρα με το κέλυφος.
Ψήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3΄ περίπου από κάθε πλευρά.
Μην τις παραψήσετε γιατί στεγνώνουν.
Μόλις κοκκινίσουν ολόγυρα είναι έτοιμες.
Σερβίρετε τες ζεστές με κλασικό λαδολέμονο.
Εναλλακτικά καθαρίστε τες και περιχύστε τες με λαδολέμονο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Είναι απίστευτη η νοστιμιά τους!
Για τις γαρίδες στο φούρνο
Αν δεν έχετε σχάρα και ανοιχτή φωτιά, μπορείτε να φτιάξετε ψητές γαρίδες στο φούρνο.
Σε ένα μικρό ταψί ψιλοκόψτε φρέσκια ντομάτα να καλυφθεί όλη η βάση του σκεύους.
Προσθέστε 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη.
Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγη ρίγανη και αλατοπίπερο.
Ανακατέψτε.
Ψήστε τη ντομάτα για 15΄ στους 200 °C σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα.
Ακουμπήστε με προσοχή, να μην καείτε, τις ωμές γαρίδες μέσα στην ντομάτα και ψήστε για 5΄.
Πασπαλίστε με τρίμματα φέτας και σβήστε το φούρνο.
Αφήστε τες στο φούρνο για 3-4΄ να λιώσει η φέτα.
Μυστικά
Όσο πιο πολύ τις ψήνουμε, τόσο πιο πολύ στεγνώνουν και σκληραίνουν.
Μπορείτε να τις καθαρίσετε και να τις ψήσετε χωρίς το κέλυφος. Όμως θα χάσουν την μισή νοστιμιά τους. Είναι σαν να βγάλεις την πέτσα του ψαριού για να ψήσεις το ψάρι σκέτο. Σαν αποτέλεσμα θα στεγνώσει και θα χάσει τα πολύτιμα υγρά του, όλη την νοστιμιά του δηλαδή.
Ψήστε τις γαρίδες στο κέλυφος τους πάνω σε ανοιχτή φωτιά και μετά καθαρίστε και σερβίρετε.
Εναλλακτικά, ψήστε σε γκριλιέρα στην εστία.