Γεµιστές φραvτζόλες µε καρύδια και πορτοκάλι

Ένα τέλειο γλυκό ψωμί για πρωινό, για απογευματινό καφέ και για όλες τις ώρες που θέλετε να απολαύσετε κάτι ωραίο.

Εύκολη
0:30

2 φραντζόλες

15 λεπτά

15 λεπτά

Υλικά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΕΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

    1. Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σαν σιρόπι για 10΄ σε μέτρια φωτιά.
    2. Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το ξύσμα.
    3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΓΙΑΣ

    1. Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
    2. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
    3. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.

ΖΥΜΗ

    1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
    2. Ρίχνουμε το ξύσμα και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα.
    3. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, χτυπημένα, και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι.
    4. Πασπαλίζουμε το αλάτι.
    5. Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
    6. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30΄.
    7. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
    8. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό, τετράγωνο φύλλο και ισομοιράζουμε τη γέμιση αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2,5 εκ.
    9. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ένωση προς τα κάτω. Ομοίως πλάθουμε και τη δεύτερη φραντζόλα.
    10. Σκεπάζουμε τις φραντζόλες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
    11. Τότε τις αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι χαράζουμε την κάθε φραντζόλα σε 6 νοητές φέτες.
    12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 45΄-50΄ να ροδίσουν.
Απόρρητο