Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σαν σιρόπι για 10΄ σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το ξύσμα.
- Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΓΙΑΣ
- Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.
ΖΥΜΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
- Ρίχνουμε το ξύσμα και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, χτυπημένα, και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι.
- Πασπαλίζουμε το αλάτι.
- Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
- Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30΄.
- Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό, τετράγωνο φύλλο και ισομοιράζουμε τη γέμιση αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2,5 εκ.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ένωση προς τα κάτω. Ομοίως πλάθουμε και τη δεύτερη φραντζόλα.
- Σκεπάζουμε τις φραντζόλες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
- Τότε τις αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι χαράζουμε την κάθε φραντζόλα σε 6 νοητές φέτες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 45΄-50΄ να ροδίσουν.