Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Ραντίζουμε σε ένα ταψάκι τα καρέ του ψωμιού με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 6-7 λεπτά, στους 200°C, να ροδίσουν.
- Παράλληλα, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμα.
- Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ και στεγνώσει τελείως το τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ψημένα καρέ του ψωμιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το μείγμα από την εστία, να κρυώσει ελαφρώς.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας εσωτερικά και
εξωτερικά, να στεγνώσει. Αλατοπιπερώνουμε την κοιλιά του. Διαχωρίζουμε την πέτσα από το στήθος με προσοχή για να μην τη σκίσουμε. - Ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με λίγο αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού και θυμάρι και αλείφουμε προσεκτικά με το μείγμα το στήθος του κοτόπουλου κάτω από την πέτσα κάνοντας απαλό μασάζ με τα δάχτυλα και φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα. Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα εξωτερικά το κοτόπουλο.
- Γεμίζουμε το πουλερικό από το άνοιγμα της κοιλιάς και το δένουμε για να κρατήσει το σχήμα του στο ψήσιμο.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τα χέρια παντού.
- Το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το μεταφέρουμε στη γάστρα με το στήθος προς τα πάνω.
- Απλώνουμε γύρω από το κοτόπουλο τα κομμάτια του μήλου, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και τις φέτες από το μισό πορτοκάλι.
- Περιχύνουμε τα φρούτα με το χυμό από το υπόλοιπο πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε στη γάστρα το ζωμό κότας ή νερό, τη σκεπάζουμε με το καπάκι της και ψήνουμε για μία ώρα και 10 λεπτά στους 180°C, στον αέρα.
- Ξεσκεπάζουμε το φαγητό, ελέγχουμε αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγα υγρά στη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς
καπάκι για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα. - Κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε συχνά το κοτόπουλο με τα υγρά του ταψιού.
- Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο, μπήγουμε ένα μαχαίρι στο μπούτι του. Αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο, σημαίνει ότι έχει ψηθεί σωστά.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά και μετά το σερβίρουμε ολόκληρο με τα φρούτα ολόγυρά του περιχύνοντάς το με την πεντανόστιμη δεμένη σάλτσα που έχει μείνει στη γάστρα.









