Οι γίγαντες στη γάστρα νομίζεις ότι είναι μαγειρεμένοι με κρέας. Το χρώμα τους, η υφή τους και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο! Μία μοναδική συνταγή για...

Οι γίγαντες στη γάστρα νομίζεις ότι είναι μαγειρεμένοι με κρέας. Το χρώμα τους, η υφή τους και η γεύση τους είναι το κάτι άλλο! Μία μοναδική συνταγή για γίγαντες από την Πάρο.

 • προετοιμασία 15 λεπτά
 • μαγείρεμα 4 ώρες
822

Για τους γίγαντες στη γάστρα

 • 500 γρ. γίγαντες
 • 1 φλ. ελαιόλαδο
 • 5-6 σκελ. σκόρδο
 • 4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
 • 2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
 • 2 δαφνόφυλλα
 • Πιπέρι μπόλικο φρεσκοτριμμένο
 • 1 κ.σ. αλάτι
 • Ζεστό νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

  * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

  Για τους γίγαντες στη γάστρα

  Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.

  Την επόμενη ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά.

  Βάζουμε τους γίγαντες σε γάστρα.

  Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε λεπτές φέτες.

  Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια πάνω στους γίγαντες, μπήγουμε τα σκόρδα ολόκληρα ενδιάμεσα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φέτες ντομάτας.

  Πασπαλίζουμε αλάτι (1 κουταλιά) και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

  Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.

  Μπήγουμε τα δαφνόφυλλα.

  Σκεπάζουμε τη γάστρα με βαρύ καπάκι.

  Για το ψήσιμο

  Ψήνουμε για 4 ώρες περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.

  Εναλλακτικά, ψήστε στους 160°C στη μεσαία σχάρα.

  Στο τέλος, πρέπει να έχουν σκουρύνει οι γίγαντες, να έχουν πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα και να έχουν απορροφήσει όλα τα υγρά τους. Θα μείνουν μόνο με το λάδι τους.

  Εναλλακτικά βράστε τους γίγαντες για 40΄, στραγγίστε τους καλά και βάλτε τους στη γάστρα με τα υπόλοιπα υλικά. Ψήστε για 2 ώρες στην παραπάνω αναγραφόμενη θερμοκρασία. Έτσι μειώνετε το χρόνο ψησίματος στο μισό.

  Μυστικά για γίγαντες

  Διαλέγουμε γίγαντες όσο πιο λευκούς γίνεται, χωρίς κιτρινίλες, μαύρα στίγματα και σκασίματα.

  Αν προσθέσετε 10 καθαρισμένα κάστανα μέσα στη γάστρα με τους γίγαντες θα απογειώσετε τη γεύση του φαγητού. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μαύρους γίγαντες Πρεσπών που είναι πολύ βραστεροί και η γεύση τους θυμίζει κάτι από κάστανο.

  Ιδανικά σφραγίστε τη γάστρα σας με λίγη απλή ζύμη με αλεύρι και νερό και κλείστε ερμητικά το σκεύος. Έτσι δεν θα δείτε τα πολύτιμα υγρά από το φαγητό να μειώνονται και οι γίγαντες στη γάστρα θα μελώσουν και θα γίνουν μοναδικοί.

  Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση. Αν δεν έχετε διαθέσιμες 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, προσθέστε στο νερό λίγη σόδα ή λίγο χοντρό αλάτι.

  Η συνταγή αυτή θέλει χαμηλή φωτιά και πολύωρο ψήσιμο για να προλάβουν οι γίγαντες να μαλακώσουν, να χυλώσουν, να πιούν όλα τα υγρά τους και να μείνουν στο τέλος μόνο με το λάδι τους. Ιδανικό χρώμα στο τέλος του φαγητού, αυτό το ωραίο σκούρο χρυσό χρώμα που βλέπετε στη φωτογραφία και στο τέλος του ψησίματος.

  Μην αλλάξετε το παραμικρό από όσα σας γράφω στη συνταγή, μην προσθέσετε άλλα μυρωδικά, μην παραλείψετε τα σκόρδα γιατί αυτά σε συνδυασμό με τα κρεμμύδια που ψήνονται και λιώνουν μέσα στα υλικά, δίνουν απίστευτη γλύκα, τέλεια γεύση και υπέροχο άρωμα στους γίγαντες.

  Τέλος, ο φούρνος σας πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος, ώστε να γίνουν ακριβώς όπως σας γράφω και όπως βλέπετε. Αλλιώς θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος ψησίματος. Μην βάλετε δυνατή φωτιά γιατί δεν θα γίνουν όπως σας τα περιγράφω.

  Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι. Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα. Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.

  Διαβάστε και πως να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά όλα τα όσπρια.

  Οδηγός Μαγειρικής

  Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
  Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
  Διαφήμιση
  Κάτι μαγειρεύεται