• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 3 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 2 λίτρα νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλ. βερίκοκα αποξηραμένα και ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη)
  • 1/2 φλ. δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κ.γλ. κάρδαμο (κακουλέ) σποράκια σπασμένα
  • 1/2 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 1 φλ. χοντροκομμένα φυστίκια Αιγίνης
  • 1½ φλ. ρόδι καθαρισμένο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γιορτινό πιλάφι με κρούστα

    Φανταστικό πιλάφι με κρούστα

    Αυτό το πεντανόστιμο πιλάφι με κρούστα συνοδεύει τέλεια τα ψητά κρεατικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

    Για το γιορτινό ρύζι πιλάφι

    • Πλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να γίνει καθαρό, για να φύγει το άμυλο ρυζιού και σουρώνουμε.
    • Βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε όταν πάρει βράση και ρίχνουμε το ρύζι.
    • Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση και βράζουμε ακριβώς για 5 λεπτά.
    • Σουρώνουμε το ρύζι.
    • Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα ξερά φρούτα.
    • Λιώνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το πιπέρι και το κακουλέ και ανακατεύουμε μέχρι η μυρωδιά του τελευταίου να είναι έντονη.
    • Απλώνουμε μία στρώση ρύζι χαλαρά να μην πατηθεί, μία στρώση ξερά φρούτα και τελειώνουμε με μία στρώση ρύζι, χαλαρά, να μην πατηθεί, να είναι αφράτο.
    • Κρατάμε ανάποδα την κουτάλα και μπήγουμε στο ρύζι το χερούλι της κουτάλας, κάνοντας 5 με 6 τρύπες.
    • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, κλείνουμε καλά με το καπάκι, να σφραγίσει η κατσαρόλα.
    • Μαγειρεύουμε το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, χωρίς προσθήκη υγρών, για 35 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε την κατσαρόλα, μέχρι να πιάσει το ρύζι κρούστα στη βάση της.
    • Με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο ροδίζουμε για 2 με 3 λεπτά τα φιστίκια Αιγίνης.
    • Απλώνουμε το ρύζι χαλαρά σε πιατέλα, σπάμε την κρούστα στη βάση και ανακατεύουμε τα κομμάτια της στο ρύζι, πασπαλίζουμε με τα φυστίκια και τα ρόδια και σερβίρουμε.

    Μετά το μοναδικό αυτό το συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι, πάρτε ιδέες για ακόμα περισσότερες Χριστουγεννιάτικες συνταγές με την παρακάτω σαλάτα

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×