Κολοκυθόπιτα γλυκιά με σιμιγδάλι

Παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Ίο με τραγανό σπιτικό φύλλο και γέμιση από κίτρινη κολοκύθα, γεμάτη αρώματα και πλούσια νοστιμιά.

Μεσαία
1:30

20 μερίδες

30 λεπτά

1 ώρα

κολοκυθοπιτα γλυκια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
  3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 φύλλα πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  5. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί (32 εκ.) και στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο λάδι.
  6. Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα πάνω από τα φύλλα.
  7. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, λαδώνοντας ελαφρά ανάμεσα.
  8. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, δημιουργώντας κόθρο.
  9. Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.
  11. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με κανέλα πριν τη σερβίρουμε.

Tips

  • Για να σου ανοίγει εύκολα το φύλλο, πρέπει να ξεκουράσεις σωστά τη ζύμη.
  • Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Μαρία και την ευχαριστούμε πολύ.

κολοκυθοπιτα γλυκια

Απόρρητο