Για τον σπιτικό γύρο χοιρινό
Ο γύρος χοιρινός χρειάζεται να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να κόψει το κρέας σε κομμάτια (για γύρο) οριζόντια και λεπτά.
Βάζουμε σε γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά.
Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα από 4 ώρες ως και µία νύχτα, να μαριναριστούν καλά.
Για να στήσουμε το γύρο χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα.
Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία σουβλιά για κεµπάπ.
Τον τυλίγουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε σε ταψάκι γεμάτο νερό, πλαγιαστά.
Ψήνουμε στους 200ºC για 1 ώρα και 30΄.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τον γύρο να ξεροψηθεί.
Κόβουμε τα ψημένα κομμάτια και αφήνουμε τον υπόλοιπο γύρο να ροδίσει.
Σερβίρουμε µε σπιτικές πίτες, τζατζίκι και ψητές ντομάτες.
Για την ψητή μελιτζάνα
Κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες με ένα μαχαίρι αφήνοντας το κοτσάνι για να συγκρατεί τη σάρκα και χαράζουμε σε ρόμβους τη σάρκα, αλατίζουμε και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε για 35′-40′ να μαλακώσουν καλά.
Ανακατεύουμε γιαούρτι με λίγο λάδι, αλάτι και ζάαταρ.
Γαρνίρουμε τις ψητές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με ρόδι, μαϊντανό και ελαιόλαδο.
Για τις ψητές ντομάτες
Αφαιρούμε το κοτσάνι και ψήνουμε τις ντομάτες για 35′-40′.
Αφού κρυώσουν τις βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε κρεμμύδι, πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι και μαϊντανό.
Σερβίρεται κρύα.