Για τα ψωμάκια hot dog
Τα ψωμάκια για χοτ ντογκ (hot dog) είναι αφράτα, μαλακά και θυμίζουν τη ζύμη του τσουρεκιού.
Γι’ αυτό, το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι αλεύρι για τσουρέκι πλούσιο σε πρωτεΐνη.
Πρώτα θα φτιάξουμε την αφράτη ζύμη.
Αν έχετε μίξερ, τα βάζετε όλα στο μίξερ εκτός από το μαλακό βούτυρο.
Ζυμώνετε με τον γάντζο και τέλος όπως στο τσουρέκι, προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το πιει όλο και να μην φαίνεται.
Αλλιώς, πάμε να τα φτιάξουμε με το χέρι. Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη μαγιά.
Τα χτυπάμε με σύρμα ή πιρούνι.
Αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ με τη μαγιά, βάζουμε το γάλα και το αυγό. Τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε να σχηματιστεί κολλώδης ζύμη όπως του τσουρεκιού.
Όταν καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ από τη ζύμη σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να αποκτήσει ελαστικότητα η ζύμη.
Αλευρώνουμε απαλά τον πάγκο. Βάζουμε επάνω τη ζύμη.
Πατάμε ελαφρά τη ζύμη με τα χέρια να ανοίξει σε χοντρό φύλλο 20 εκατοστών.
Ακουμπάμε στο κέντρο της το μαλακό βούτυρο και κλείνουμε τη ζύμη σε μπάλα, τσιμπώντας τις ενώσεις στο κέντρο.
Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια κι αρχίζουμε το ζύμωμα.
Αν κολλάει η ζύμη, απλά βουτυρώσετε τα χέρια.
Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι όλο το βούτυρο να μπει μέσα και να μην το βλέπετε όπως στην αρχή του ζυμώματος.
Αλευρώστε απαλά τον πάγκο.
Χτυπήστε τη ζύμη 3-4 φορές πάνω στον αλευρωμένο πάγκο τραβώντας την ταυτόχρονα να γίνει ελαστική.
Σχηματίσετε μπάλα ζύμης με τις ενώσεις προς τα κάτω και ακουμπήστε τη στο μπολ.
Σκεπάστε καλά κι αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε να φυλάξετε την ζύμη καλά σκεπασμένη στο ψυγείο σας μέχρι την επόμενη ημέρα αν δεν έχετε τον χρόνο να την τελειώσετε.
Όμως, πριν την δουλέψετε θα πρέπει να την αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς θα είναι παγωμένη, σκληρή και δεν θα μπορείτε να δώσετε σχήμα στα ψωμιά μια hot dog.
Η ζύμη είναι έτοιμη και φουσκωμένη σωστά, όταν ακουμπάτε το δάχτυλο στο κέντρο της και το βαθούλωμα ζύμης μένει και δεν έχει επαναφορά.
Αν κλείσει το βαθούλωμα σημαίνει η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί κι άλλο.
Αυτό εξαρτάται καθαρά από τη θερμοκρασία του χώρου.
Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο. Βγάζουμε τη ζύμη.
Την πατάμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
Την χωρίζουμε στη μέση και κάθε μισό στα 4.
Θα έχουμε δηλαδή 8 κομμάτια ζύμης.
Πλάθουμε όμοια τα μπαλάκια ζύμης και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω
Τα ακουμπάμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και σκεπάζουμε.
Τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
Κάθε μπαλάκι ζύμης το ανοίγουμε με χοντρό πλάστη σε οβάλ σχήμα.
Τυλίγουμε σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς.
Έχουμε τώρα ένα μακρόστενο ρολό ζύμης.
Τσιμπάμε πολύ καλά να κολλήσει η άκρη κατά μήκος στην ένωση.
Ρολάρουμε τη ζύμη απαλά να κολλήσει και να πάρει το τελικό σχήμα.
Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα μακρόστενα ψωμάκια χοτ ντογκ.
Τα ακουμπάμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αραιά μεταξύ τους.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν για 1 ώρα περίπου.
Διαλύουμε 1 κρόκο σε 2 κ.σ νερό.
Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνεια στα ψωμάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, γύρω στα 10 με 12 λεπτά.
Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο όπως είναι ζεστά, αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο.
Έτσι, θα διατηρηθούν μαλακά και πεντανόστιμα.
Σε αυτό το στάδιο μπορείτε αφού κρυώσουν καλά, να τα τυλίξετε με μεμβράνη ένα ένα και να τα βάλετε στην κατάψυξη.
Διατηρούνται για μήνες.
Όταν θα τα χρειαστείτε ή θα τα βγάλετε μερικές ώρες πριν ή όπως είναι παγωμένα, θα τα ζεστάνετε σε ζεστό φούρνο.
Για τα γέμιση
Ζεσταίνουμε νερό σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και σβήνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε τα λουκάνικα στο βραστό νερό για 10 λεπτά.
Κόβουμε τα ψωμάκια κατά μήκος, μέσα βάζουμε ολόκληρο το λουκάνικο και προσθέτουμε πίκλα αγγουράκι, μουστάρδα και κέτσαπ.
Παραλλαγές για hot dog
Πολλές οι παραλλαγές για να φτιάξεις λαχταριστά αλλά και πρωτότυπα hot dog. Αγαπημένα μου είναι τα εξής:
Texas dog
Γεμιστό με coleslaw, λουκάνικο, πίκλες και σάλτσα bbq.
BLD hot dog
Σε αντικολλητικο τηγάνι, ψήνεις το μπέικον να ροδίσει.
Το βγάζεις σε χαρτί απορροφητικό.
Στο ίδιο τηγάνι, ψήνεις για λίγο γύρω γύρω το λουκάνικο.
Αν τα λουκάνικα είναι χοντρά τα χαράζεις ελαφρά στην επιφάνεια.
Κόβεις το ψωμάκι από πάνω κατά μήκος.
Ανοίγεις θήκη, βάζεις μέσα λουκάνικο, μπέικον, φέτες ντομάτας, φύλλα μαρουλιού και λίγη μαγιονέζα.
Corn dog
Δοκίμασε και το φανταστικό corn dog βουτηγμένο σε κρούστα με τη συνταγή που σας έχω εδώ. Είναι φανταστικό!
Μυστικά
Το χοτ ντογκ γίνεται με αφράτα ψωμάκια πολυτελείας με μαλακή ψίχα.
Όμως μπορείτε να βάλετε ό,τι ψωμί θέλετε.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το ξινό λάχανο, ταιριάζουν πολύ με το χοιρινό λουκάνικο στο hot dog.
Χαρακτηριστικά οι σάλτσες που ταιριάζουν στο χοτ ντογκ είναι η μουστάρδα και λίγη κέτσαπ.
Η σάλτσα remuland είναι ιδανική όπως και τα chuntey της αρεσκείας σας.
Τσιπς πατάτας, νάτσος, λιωμένο τυρί μερικά από αυτά που βάζεις στο χοτ ντογκ.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ωμά κρεμμύδια, σοτέ μανιτάρια εμπλουτίζουν το hot dog αλλά μην το παρακάνετε.
Τα λουκάνικα αν τα ψήσετε και είναι χοντρά, θέλουν χάραγμα ώστε να φύγει η υγρασία τους κι ανάλογα το πάχος τα ψήνετε και ανάλογο χρόνο.