Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Σχάρα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Θέλει το βούτυρο να είναι χλιαρό, όχι ζεστό, όταν θα το βάλουμε στο μίγμα. Θα τα κεντήσουμε με τσιμπιδάκι.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το χλιαρό βούτυρο, το νερό και με τα δάχτυλα την μαζεύουμε σε μαλακή μπάλα.
- Πρέπει να είναι απαλή, μαλακή και βουτυράτη.
- Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 15΄ το λιγότερο.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα κουτάλι.
- Παίρνουμε κομμάτι της ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι.
- Το ανοίγουμε στις παλάμες σε στρογγυλό φύλλο, βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμισης.
- Κλείνουμε σε τριγωνικό σχήμα.
- Ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί με την ένωση προς τα κάτω.
- Αφού τα τελειώσουμε όλα, τσιμπάμε την επιφάνεια με τσιμπιδάκι πλακέ ή με 2 πιρούνια κάνοντας σχέδια σαν κεντήματα.
- Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 25΄ μέχρι να ροδίσουν.
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη κανέλα.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το λεμόνι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι κι αφαιρούμε το ξύλο κανέλας.
- Μαζεύουμε τα ισλί αφού κρυώσουν, όλα κοντά κοντά στο ταψί και σιγά σιγά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά κουταλιά.
- Αφήνουμε να σταθούν για λίγα λεπτά (3-4) και τα αναποδογυρίζουμε. Αφήνουμε να ρουφήξουν σιρόπι κι από την άλλη πλευρά για 2-3΄.
- Τα βγάζουμε σε σχάρα αν τα θέλουμε τραγανά, ή τα αφήνουμε στο ταψί να ποτίσουν σιρόπι αν τα θέλουμε πιο σιροπιασμένα.
- Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε ψιλοκομμένο καρύδι.
- Είναι γλυκό παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο. Οι ρίζες τους βρίσκονται στην μικρά Ασία.
- Όλη η Μακεδονία, μετά τις ανταλλαγές του πληθυσμού, μοσχοβολάει βουτυράτα ισλί τα Χριστούγεννα. Για αυθεντικά παραδοσιακά της κυρίας Φανής Μπιτζίδη.
Η ζύμη
Για τη γέμιση
Για το μοντάρισμα
Σχέδια
Ψήσιμο-Χρόνος
Για το σιρόπι
ΜΥΣΤΙΚΟ
- Όσο πιο λίγο ζυμώσουμε το αλεύρι στη ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα βγουν. Όσο πιο πολύ ζυμώνουμε τη ζύμη τόσο πιο σκληρά θα βγουν.
- Ξεκουράστε τη ζύμη για 15΄ το λιγότερο και μετά πλάστε τα γλυκά.
- Ιδανικά χρησιμοποιούμε τσιμπιδάκι για να τσιμπήσουμε. Εναλλακτικά τσιμπάμε με 2 πιρούνια που έχουν λεπτά δόντια.
- Τα κλασικά γίνονται και με γάλα αντί για νερό. Όμως με το νερό γίνονται πολύ αφράτα.
- Παλιά χρησιμοποιούσαν αμμωνία στη ζύμη ή σταχτόνερο (αλισίβα). Πιο αφράτα όμως γίνονται με το νερό.
- Στην θέση της αμμωνίας βάζουμε baking powder.
- Για να τα κάνετε νηστίσιμα, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι και το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ανθρακούχο νερό.
- 1 σφηνάκι κονιάκ στη ζύμη δίνει αρώματα.
- Δεν κολλάνε γιατί η ζύμη είναι λαδερή. Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε λαδόκολλα ψησίματος για εύκολο καθάρισμα στο ταψί.
- Το καρύδι πρέπει να είναι ψιλοκομμένο και όχι αλεσμένο. Πρέπει στην κάθε μπουκιά να δαγκώνεις το καρύδι.
- Μπορείτε να βάλετε και αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς.
- Διατηρούνται για πολλές ημέρες. Τα επηρεάζει μόνο η υγρασία του χώρου και μαλακώνουν. Γι’ αυτό κλείστε τα σε αεροστεγές κουτί.
Tips
- Το σιρόπι στη γέμιση μαζεύει το μίγμα σε πάστα και δεν σκορπάει το καρύδι. Δίνει γεύση και ωραία υφή στη γέμιση.