Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, σπάμε την σκελίδα σκόρδου και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το φινόκιο.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το φινόκιο για 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό, έπειτα το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί και να στεγνώσει τελείως.
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας και 4-5 κοτσάνια μαϊντανού.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και βράζουμε για 6 λεπτά.
Ωστόσο σε κατσαρόλα βράζουμε νερό και προσθέτουμε αλάτι.
Ρίχνουμε τα μακαρόνια και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφει η συσκευασία.
Όπως στάζουν με τσιμπίδα τα ρίχνουμε στα καλαμαράκια.
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας κυκλικά στην μέση του τηγανιού.
Συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό από τα μακαρόνια για πιο ζουμερή σάλτσα και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και αποσύρουμε.
Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα απολαμβάνουμε όσο είναι ακόμα ζεστά και ζουμερά τα μακαρόνια.