• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
120

Για τα καλαμαράκια με σπανάκι

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 μέτρια πράσα σε φέτες
  • 4 φρέσκα κρεμμύδια σε φέτες
  • 4 καλαμαράκια
  • 1 φρέσκια ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 kg σπανάκι χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό
  • 1/2 φλ. ρύζι
  • 1 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 30% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 4′-5′ να γίνουν διάφανα.

Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.

Ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό.

Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′.

Προσθέτουμε το σπανάκι, το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι το ρύζι σχεδόν να πιει τα υγρά.

Σβήνουμε τη φωτιά, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το χυμό λεμόνι.

Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι.

Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10′ να τραβήξει τα υγρά του.

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Τα καλαμαράκια, εκτός από πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μας και δίνουν και ω-3 λιπαρά οξέα, όπως και τα υπόλοιπα ψάρια. Παράλληλα, καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας ανάγκης μας σε χαλκό, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και τον μεταβολισμό του σιδήρου και στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτρέποντας συμπτώματα αναιμίας. Το σπανάκι, μπορεί να μην μας προσφέρει υψηλά βιοδιαθέσιμο σίδηρο, ωστόσο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Κ.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται