Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 4′-5′ να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα ροδίζουμε για 3-4 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.
Ρίχνουμε την ντομάτα και το νερό.
Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′.
Προσθέτουμε το σπανάκι, το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι το ρύζι σχεδόν να πιει τα υγρά.
Σβήνουμε τη φωτιά, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά και το χυμό λεμόνι.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και καπάκι.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10′ να τραβήξει τα υγρά του.