"
Από τα πιο νόστιμα ψωμιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Φανταστικό και άκρως...

Από τα πιο νόστιμα ψωμιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε. Φανταστικό και άκρως καλοκαιρινό.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για τη καλοκαιρινή φραντζόλα µε ξινόγαλα και φέτα

  • 1 κ. (500 γραμ. αλεύρι σκληρό και 500 γραμ. ολικής άλεσης) αλεύρι
  • 1½ κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά (σκόνη)
  • 1/2 ποτήρι ξινόγαλα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Περίπου 1½ ποτήρι νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια μέτρια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1/2 κ.γ. θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • 1/2 φλ. τρίμματα βαρελίσια φέτα

Για την επάλειψη

  • 1 κ.σ. ξινόγαλα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλοκαιρινή φραντζόλα µε ξινόγαλα και φέτα από τα πιο νόστιμα ψωμιά που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε!

    Για τη γέμιση

    Σοτάρουμε τα λαχανικά στο ελαιόλαδο για 5΄-6΄ να μαραθούν.

    Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα μυρωδικά.

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Διαφήμιση

    Για τη ζύμη

    Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλα.

    Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι και προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και το αλάτι ζυμώνοντας.

    Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας, τη ζυμώνουμε πολύ καλά για 7΄-10΄μέχρι να γίνει λεία και αφράτη.

    Όποτε είναι αναγκαίο πασπαλίζουμε αλεύρι στον πάγκο.

    Πατάμε με τις παλάμες τη ζύμη να πλατύνει.

    Ρίχνουμε στη ζύμη 2 κ. σ. γεμάτες από την κρύα γέμιση.

    Κλείνουμε μέσα διπλώνοντας τη ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

    Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ και την καλύπτουμε με πετσέτα νωπή ή μεμβράνη.

    Την αφήνουμε να ανέβει και να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα.

    Τότε την ξεφουσκώνουμε βγάζοντάς τη στον πάγκο.

    Αλευρώνουμε τη λαμαρίνα και δίνουμε σχήμα στρογγυλό ή μακρόστενο στη ζύμη, μέσα στη λαμαρίνα.

    Χαράζουμε σταυρωτά το καρβέλι με ψαλίδι μυτερό ή ξυράφι ή κοφτερό μαχαίρι.

    Με τα χέρια τραβάμε λίγο τις χαρακιές να ανοίξουν.

    Ρίχνουμε εκεί τη φέτα και τη γέμιση.

    Χτυπάμε με πιρούνι σε μπολ το λάδι με το ξινόγαλα και αλείφουμε με το χέρι ή με πινέλο το ψωμί.

    Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Σκεπάζουμε το ψωμί να ξαναφουσκώσει για περίπου 30΄.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα και στην κάτω αντίσταση για 1 ώρα, έως ότου φουσκώσει και ροδίσει.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×