Εκμέκ κανταΐφι

Παραδοσιακό εκμέκ κανταΐφι με βελούδινη κρέμα και αφράτη σαντιγί. Πασπαλισμένο με φιστίκια Αιγίνης, αποτελεί το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό ταψιού. Αυτό το πολίτικο γλυκό σερβίρεται πάντα παγωμένο!

Εύκολη
0:50

10

20 λεπτά

30 λεπτά

εκμεκ - εκμεκ καταιφι - ekmek - ekmek kataifi - εκμεκ καταιφι αργυρω -

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΜΕΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΜΕΚ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

Εκτέλεση

ΒΑΣΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

  1. Αρχικά, ανοίγουμε το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα για να αφρατέψει.
  2. Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε ταψί διαστάσεων 24×32×6 εκ.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C με αέρα, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  4. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν συνεχίσουμε.
  5. Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά.
  6. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  7. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρώς και αφαιρούμε τη φλούδα και το ξυλάκι κανέλας.
  8. Περιχύνουμε το ψημένο κανταΐφι με το χλιαρό σιρόπι.
  9. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς και να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.

ΚΡΕΜΑ

  1. Κρατάμε 1½ φλιτζάνι από το γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε μια κατσαρόλα (δεν πρέπει να βράσει, απλώς να ζεσταθεί).
  2. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα που κρατήσαμε, τη ζάχαρη, τα αυγά, τη μαστίχα, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ.
  3. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα για να αραιώσει το μείγμα και το ρίχνουμε όλο μαζί στην κατσαρόλα.
  5. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.
  7. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί και την απλώνουμε πάνω από την κρέμα.
  9. Πασπαλίζουμε με κανέλα και χοντροκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
  10. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και το κόβουμε σε κομμάτια.
Απόρρητο