Εύκολη συνταγή για να το φτιάξετε όλοι και να πάθετε πλάκα. Πασπαλίστε το με φυστίκια Αιγίνης και έχετε το καλύτερο σιροπιαστό γλυκό ταψιού της ζωής σας....

Εύκολη συνταγή για να το φτιάξετε όλοι και να πάθετε πλάκα. Πασπαλίστε το με φυστίκια Αιγίνης και έχετε το καλύτερο σιροπιαστό γλυκό ταψιού της ζωής σας. Αυτό το πολίτικο γλυκό σερβίρεται παγωμένο γιατί είναι συγκλονιστικό!

Ένα άκρως παραδοσιακό γλυκό ταψιού, σιροπιαστό και αγαπημένο. Αυτή η συνταγή της Αργυρώς είναι εύκολη για να μπορείτε να τη φτιάξετε όλοι. Πολίτικο γλυκό με αφράτη κρέμα με άνθος αραβοσίτου που ταιριάζει πολύ σε γιορτινά τραπέζια και ειδικές περιστάσεις. Σερβίρετέ το με μια μπάλα παγωτό και όλοι θα σας φιλάνε τα χέρια. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτή τη συνταγή για τούρκικο εκμέκ κανταΐφι και θα τρελάνετε τους πάντες.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
657

Για το εκμέκ

  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Κανέλα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βραστό
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
  • 20 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 60 γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

  • Φλούδα λεμονιού
  • Ξύλο κανέλας
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι
  • 350 γρ. νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ψήνουμε το κανταΐφι σε προθερμασμένο φούρνο να ροδίσει καλά.

    Παγώνουμε το γλυκό για 1 ώρα πριν το κόψουμε.

    Για το φύλλο κανταΐφι

    Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.

    Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε ταψί 24x32x6εκ.

    Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά.

    Αφήνουμε να κρυώσει.

    Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα.

    Περιχύνουμε το κανταΐφι.

    Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για την κρέμα

    Κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.

    Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

    Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.

    Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.

    Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.

    Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

    Δοκιμάστε και τη συνταγή μου για θεϊκό καταΐφι κιουνεφέ:

    Ποιο γλυκό ταψιού θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Κάτι μαγειρεύεται