Εκμέκ καταΐφι

Υλικά

Για το εκμέκ

  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα
  • 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • Κανέλα για το σερβίρισμα

Για την κρέμα

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βραστό
  • 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
  • 20 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 60 γρ. κορν φλάουρ

Για το σιρόπι

  • Φλούδα λεμονιού
  • Ξύλο κανέλας
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι
  • 350 γρ. νερό
  • 350 γρ. ζάχαρη

Για το φύλλο κανταΐφι

Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.

Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε ταψί 24x32x6εκ.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα.

Περιχύνουμε το κανταΐφι.

Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα

Κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.

Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.

Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.

Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.

Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.

Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Δοκιμάστε και τη συνταγή μου για θεϊκό καταΐφι κιουνεφέ:

https://www.argiro.gr/recipe/kantaifi-ekmek/