Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι απ’ την Αργυρώ  Κέικ πορτοκαλιου χωρίς μίξερ, με φανταστικά αρώματα

Κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι απ’ την Αργυρώ  Κέικ πορτοκαλιου χωρίς μίξερ, με φανταστικά αρώματα

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
732
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 120 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 τεμάχιο/ια πορτοκάλια
  • 240 γρ. πορτοκάλι
  • 2 αυγά
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα μαγείρικη
  • 200 γρ. σοκολάτα
  • λιωμένη κουβερτούρα για επικάλυψη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά μία μεγάλη φόρμα.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις.

    Για το μίγμα

    Κόβουμε τα πορτοκάλια (αφού πρώτα τα πλύνουμε καλά) στη μέση και έπειτα κάθε μισό σε 4 κομμάτια.

    Με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι αφαιρούμε τις άσπρες ίνες που ενώνουν τα φετάκια πορτοκαλιού.

    Αφαιρούμε και τις άκρες τους.

    Το πορτοκάλι δεν πρέπει να έχει κουκούτσια.

    Βάζουμε στο μπλέντερ τα κομμάτια πορτοκαλιού, μαζί με το λάδι, το χυμό, τα αυγά και το αλάτι.

    Τα αλέθουμε για να γίνουν κρέμα.

    Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και τη σόδα και με κουτάλι τα ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στα στερεά υλικά στη μέση και προσθέτουμε τα υγρά υλικά.

    Ανακατεύουμε απαλά χωρίς μίξερ, ίσα να ενωθούν.

    Μην παραδουλεύετε το μίγμα για να έχετε αφράτο αποτέλεσμα στο τέλος.

    Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας στο μίγμα.

    Ανακατεύουμε απαλά.

    Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα.

    Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

    Τοποθετούμε στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει για περίπου 1 ώρα.

    Ελέγχουμε αν ψήθηκε μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του.

    Αν η λάμα από το μαχαίρι βγει καθαρή τότε το γλυκό είναι έτοιμο.

    Βγάζουμε από το φούρνο, και το αφήνουμε να σταθεί για 10′ στη φόρμα.

    Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Περιχύνουμε με λίγη λιωμένη σοκολάτα για γαρνίρισμα.

    Χρειάζεται παρατεταμένο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να στεγνώσει καλά η καρδιά του με τον πολτό πορτοκαλιού.
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται