Προετοιμασία για το κέικ
Για το κλασικό κέικ πορτοκαλιού όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο στον πάγκο σας για λίγη ώρα ώστε να γίνει μαλακό σαν κρέμα. Έτσι το κέικ θα γίνει χωρίς μίξερ, αλλά θα βγει φουσκωτό και πολύ μαλακό κι αφράτο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ,με διάμετρο 23 εκ.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι την βουτυρωμένη φόρμα και τινάζουμε το περιττό.
Για το κέικ πορτοκάλι
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και με το σύρμα τα χτυπάμε να σπάσουν τα αυγά, να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο, το αλάτι, την κανέλα και το ξύσμα.
Χτυπάμε με το σύρμα για 2’ να γίνουν κρέμα τα υλικά του κέικ.
Διαλύουμε την σόδα μαγειρικής στον χυμό πορτοκαλιού.
Εναλλάξ ρίχνουμε στο μπολ με τα υλικά τα 3/4 από κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με χυμό πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε με το σύρμα.
Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και απαλά με μια σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα του κέικ να χαθεί το αλεύρι.
Αδειάζουμε το κέικ πορτοκαλιού στην έτοιμη φόρμα.
Τοποθετούμε το κέικ στην κάτω σχάρα.
Ψήνουμε γύρω στην 1 ώρα.
Το κέικ είναι έτοιμο όταν φουσκώσει, ροδίσει ολόγυρα και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας.
Αφήνουμε να σταθεί για 10’ στην φόρμα.
Μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Απολαύστε το κλασικό κέικ πορτοκαλιού σκέτο, πασπαλίστε το με λίγη άχνη ή περιχύστε το με ροζ γλάσο.
Για το ροζ γλάσο
Βάζουμε 2-3 κ.σ κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη σε ένα μικρό μπολ.
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό από κόκκινα πορτοκάλια ποικιλίας σαγκουίνι.
Ανακατεύουμε το ροζ γλάσο και ελέγχουμε την πυκνότητα του, προσθέτοντας λίγη άχνη αν είναι αραιό ή λίγο χυμό αν είναι πυκνό.
Περιχύνουμε το κέικ αφού κρυώσει τελείως.
Μυστικά για κέικ πορτοκάλι
Για πιο αφράτο κέικ πορτοκαλιού μπορείτε να αλέσετε την καστανή ή την κρυσταλλική ζάχαρη, ώστε να λιώσει εύκολα στο ψήσιμο.
Το κλασικό κέικ πορτοκαλιού γίνεται χωρίς μίξερ, με ένα σύρμα.
Να ελέγχετε πάντα αν ψήθηκε το κέικ στο κέντρο του, μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στην καρδιά του, όταν περάσει ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος.