Για τα Mac and cheese
Βουτυρώνουμε μικρό πυρίμαχο σκεύος (τετράγωνο ή οβάλ μικρό πυρέξ).
Τρίβουμε το ψωμί σε ψίχουλα στο μπλέντερ.
Το βάζουμε σε μπολ.
Ρίχνουμε το λιωμένο φυτικό βούτυρο.
Ανακατεύουμε να βραχούν τα ψίχουλα.
Για τη σάλτσα 4 τυριά
Για την σάλτσα με τα αμερικάνικα μακαρόνια φούρνου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυτικά τυριά της επιλογής σας, που λιώνουν και δίνουν μαστιχωτή υφή στα ζυμαρικά.
Λιώνουμε το φυτικό βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 με 4 λεπτά να γίνει διάφανο.
Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ψήνουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και ανακατεύουμε.
Μόλις πάρει βράση η κρέμα βράζουμε για 4 με 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Κρατάμε 2 κουταλιές από το κάθε τυρί και ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά στην κρέμα.
Ανακατεύουμε, τρίβουμε μοσχοκάρυδο κι αλατίζουμε τη νηστίσιμη μπεσαμέλ αν χρειάζεται.
Για τα ζυμαρικά
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφει η συσκευασία.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στη σάλτσα τυριών. Ανακατεύουμε.
Τα βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί.
Πασπαλίζουμε τα τυριά που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε με τα ψίχουλα.
Ψήνουμε το νηστίσιμο Mac and cheese σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 25 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η κρούστα.