Σερβίρεται παραδοσιακά στο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι, με μακαρόνια ή πατάτες, με τη μελωμένη του σάλτσα.

Σερβίρεται παραδοσιακά στο κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι, με μακαρόνια ή πατάτες, με τη μελωμένη του σάλτσα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
70
  • 1 κόκορας αλανιάρης 3½ κιλά σε μερίδες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ γεμάτες πελτέ ντομάτας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • ζεστό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κόκορας κοκκινιστός (Νάξος)

    Ζεσταίνουμε πρώτα μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

    Λίγα λίγα, ροδίζουμε καλά γύρω γύρω όλα τα κομμάτια του κόκορα να πάρουν καλό ρόδινο χρώμα.

    Επειδή ο κόκορας είναι συνήθως μεγάλος, πάνω από 3 κιλά, βάζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια στην κατσαρόλα και φροντίζουμε τα ήδη σοταρισμένα να να τα διατηρούμε στο πλάι, σε μία πιατέλα σκεπασμένα.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γίνουν μαλακά και διάφανα για 10΄.

    Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

    Ρίχνουμε τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.

    Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί ο κόκορας.

    Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Στο τέλος η σάλτσα που μένει είναι πυκνή και δεμένη.

    Σερβίρουμε σε μία πιατέλα τα μακαρόνια με μπόλικο κεφαλοτύρι και τον κόκορα με την υπέροχη σάλτσα του.

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Φυλιά.

    Θέλετε περισσότερες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές; Θα τις βρείτε όλες εδώ!

    Βίντεο

    Κάτι μαγειρεύεται