• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
70
  • 1 κόκορας αλανιάρης 3½ κιλά σε μερίδες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 φλ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ γεμάτες πελτέ ντομάτας
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • ζεστό νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κόκορας κοκκινιστός (Νάξος)

    Για τον παραδοσιακό κόκορα κοκκινιστό από τη Νάξο,

    • ζεσταίνουμε πρώτα μία μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
    • Λίγα λίγα, ροδίζουμε καλά γύρω γύρω όλα τα κομμάτια του κόκορα να πάρουν καλό ρόδινο χρώμα.
    • Επειδή ο κόκορας είναι συνήθως μεγάλος, πάνω από 3 κιλά, βάζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια στην κατσαρόλα και φροντίζουμε τα ήδη σοταρισμένα να να τα διατηρούμε στο πλάι, σε μία πιατέλα σκεπασμένα.
    • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να γίνουν μαλακά και διάφανα για 10΄.
    • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
    • Ρίχνουμε τον πελτέ, το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
    • Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί ο κόκορας.
    • Σκεπάζουμε με καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για αρκετές ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο. Στο τέλος η σάλτσα που μένει είναι πυκνή και δεμένη.
    • Σερβίρουμε σε μία πιατέλα τα μακαρόνια με μπόλικο κεφαλοτύρι και τον κόκορα με την υπέροχη σάλτσα του.

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Φυλιά.

    Θέλετε περισσότερες παραδοσιακές νησιώτικες συνταγές; Θα τις βρείτε όλες εδώ!

    Αν σας άρεσε αυτή η παραδοσιακή συνταγή της Νάξου, θα λατρέψετε και την παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται