• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
253
  • 25 κολοκυθοανθοί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 2 τρυφερά κολοκυθάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή πλιγούρι)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια-τρυφερά με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 ντομάτα
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Η γεμιση

    Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βότανα.

    Τρίβουμε τη ντομάτα.

    Ζεστάνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο.

    Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.

    Σοτάρουμε για 2-3΄ να λαδωθούν.

    Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε 1 φλ. νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε  για 6-7΄.

    Την τραβάμε από τη φωτιά.

    Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα βότανα κι αλατοπιπερώνουμε.

    Προαιρετικά προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μαύρη σταφίδα και λίγο κουκουνάρι.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

    Με προσοχή γεμίζουμε και κλείνουμε επάνω τα λουλούδια να φυλακίσουμε τη γέμιση.

    Ακουμπάμε τους ανθούς κοντά κοντά στην κατσαρόλα, κάνοντας στρώσεις.

    Πρέπει να είναι σφιχτά ο ένας πλάι στον άλλο για να μην ανοίξουν.

    Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν.

    Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δεμένα με σπάγκο τα κοτσάνια από τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο).

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 30΄.

    Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10΄.

    Στο τέλος, πρέπει να έχει ελάχιστο ζουμάκι η κατσαρόλα.

    Αν τους φάτε σκέτους, ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια.

    Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν.

    Σάλτσα

    Μπορείτε να φτιάξετε μια σως γιαουρτιού, ανακατεύοντας 1 στραγγιστό γιαούρτι με 1/4 φλ ζωμό από το φαγητό. Προσθέστε λίγο χυμό από λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε λίγο άνηθο ή δυόσμο. Βάλτε τα  στην πιατέλα και περιχύστε τα .

    Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και είναι φανταστικά.

    Μικρα υστικά

     Με προσοχή αφαιρούμε τους κίτρινους στήμονες από το εσωτερικό τους γιατί θα πικρίσουν στο μαγείρεμα.

    Αφού τους πλύνετε με προσοχή να μην διαλυθούν, τους αφήνετε απλωτά σε πετσέτα να στεγνώσουν τα πολλά νερά.

    Χρειάζονται λίγο ρύζι και πολλά λαχανικά και βότανα. Στην ουσία το ρύζι απλά συγκρατεί τα υγρά και τη νοστιμιά των υλικών και δίνει «σώμα» στο πολύ ευαίσθητο και σπάνιο αυτό υλικό.

    Αν θέλετε να τους βάλετε στο ταψί θα τους τυλίξετε κοντά κοντά σε ταψί ίσα να τους χωράει και θα τους περιχύσετε με ελαιόλαδο και τριμμένη ντομάτα. Ψήνετε τους σκεπασμένους  για 45΄ στους 180 °C και ξεσκεπάζετε συνεχίζοντας το ψήσιμο για 30΄ επιπλέον μέχρι να μείνουν με το λάδι τους .

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται