• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 25 κολοκυθοανθοί
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 2 τρυφερά κολοκυθάκια (πολύ ψιλοκομμένα)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (ή πλιγούρι)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια-τρυφερά με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1 ντομάτα
  • 1 λεμόνι
  • αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σάλτσα αυγολέμονο ή σάλτσα γιαούρτι για το σερβίρισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κολοκυθοανθοί με ρύζι

    Οι κολοκυθοανθοί με ρύζι γίνονται στην

    κατσαρόλα ή στον φούρνο. Για να μείνει το ρύζι σπυρωτό, ξεπλύνετε το πολύ καλά σε σουρωτήρι να φύγει όλο το άμυλο και ραντίστε το με το χυμό λεμονιού. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και βότανα. Τρίβουμε τη ντομάτα. Συνεχίζοντας τη συνταγή κολοκυθοανθοί με ρύζι,

    • Ζεστάνουμε ένα βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄ ανακατεύοντας.
    • Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα φρέσκα κρεμμύδια και το καρότο.
    • Σοτάρουμε για 2-3΄ να λαδωθούν. Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
    • Ρίχνουμε 1 φλ. νερό και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε να σκάσει το ρύζι στα λίγα υγρά για 6-7΄.
    • Τραβάμε τη γέμιση από τη φωτιά.
    • Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τα βότανα κι αλατοπιπερώνουμε.
    • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει η γέμιση.
    • Με προσοχή γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς και κλείνουμε επάνω τα λουλούδια να φυλακίσουμε τη γέμιση.
    • Ακουμπάμε τους ανθούς κοντά κοντά στην κατσαρόλα, κάνοντας στρώσεις.
    • Πρέπει να είναι σφιχτά ο ένας πλάι στον άλλο για να μην ανοίξουν.
    • Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστούν οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί.
    • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε δεμένα με σπάγκο τα κοτσάνια από τα βότανα (μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο).
    • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
    • Αφήνουμε να πάρει βράση το φαγητό και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Σιγοβράζουμε για 30΄.
    • Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη για 10΄.
    • Στο τέλος, πρέπει να έχει ελάχιστο ζουμάκι η κατσαρόλα. Αν τους φάτε σκέτους, ρίξτε το χυμό ενός λεμονιού και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια. Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν.

    Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με αυγολέμονο

    Εναλλακτικά κάντε αυγολέμονο με το ζωμό του φαγητού και περιχύστε του γεμιστούς κολοκυθοανθούς στην κατσαρόλα. Ανακινήστε από τα χερούλια να πάει παντού το αυγολέμονο.

    Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με σάλτσα γιαουρτιού

    Μπορείτε να φτιάξετε μια σως γιαουρτιού, ανακατεύοντας 1 στραγγιστό γιαούρτι με 1/4 φλ ζωμό από το φαγητό. Προσθέστε λίγο χυμό από λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο κι αλατοπίπερο. Ανακατέψτε τα σε ένα μπολ και πασπαλίστε λίγο άνηθο ή δυόσμο. Βάλτε τα γεμιστά κολοκυθολούλουδα στην πιατέλα και περιχύστε τα με τη σάλτσα γιαουρτιού.

    Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και είναι φανταστικά.

    Μυστικά για κολοκυθολούλουδα γεμιστά

    • Οι κολοκυθοανθοί μαζεύονται πάντα πρωινή ώρα, όσο είναι ανοιχτά τα λουλούδια. Με προσοχή αφαιρούμε τους κίτρινους στήμονες από το εσωτερικό τους γιατί θα πικρίσουν στο μαγείρεμα.
    • Αφού τους πλύνετε με προσοχή να μην διαλυθούν, τους αφήνετε απλωτά σε πετσέτα να στεγνώσουν τα πολλά νερά.
    • Οι κολοκυθοανθοί για να γίνουν πολύ αφράτοι, χρειάζονται λίγο ρύζι και πολλά λαχανικά και βότανα. Στην ουσία το ρύζι απλά συγκρατεί τα υγρά και τη νοστιμιά των υλικών και δίνει «σώμα» στο πολύ ευαίσθητο και σπάνιο αυτό υλικό.
    • Μπορείτε αντί για ρύζι Καρολίνα να βάλετε πλιγούρι ή καστανό ρύζι.
    • Γίνονται νηστίσιμοι μόνο με ρύζι, βότανα και μυρωδικά ή προσθέτουμε κιμά στη γέμιση.
    • Για έξτρα νοστιμιά, σκεπάστε τους ανθούς με αμπελόφυλλα όταν μαγειρεύονται στην κατσαρόλα ή στο ταψί.
    • Αν θέλετε να τους βάλετε στο ταψί θα τους τυλίξετε κοντά κοντά σε ταψί ίσα να τους χωράει και θα τους περιχύσετε με ελαιόλαδο και τριμμένη ντομάτα. Ψήνετε σκεπασμένους τους κολοκυθοανθούς για 45΄ στους 180 °C και ξεσκεπάζετε συνεχίζοντας το ψήσιμο για 30΄ επιπλέον μέχρι να μείνουν με το λάδι τους και να μαλακώσει το ρύζι.

    Οι κολοκυθοανθοί τηγανητοί με κουρκούτι είναι το κάτι άλλο! Μπορείτε βέβαια αν δείτε και άλλες συνταγές με κολοκυθοανθούς εδώ.

    Αν σας αρέσουν τα κολοκυθολούλουδα, δοκιμάστε και την παρακάτω συνταγή!

    https://www.argiro.gr/recipe/sfouggato-kolokuthoanthoi-omeleta/

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×