Παραδοσιακή συνταγή «Κοπανιά» Σαντορίνης. Γλυκό κέρασμα χωρίς ζάχαρη, με λίγα απλά και πολύ θρεπτικά υλικά.

Παραδοσιακή συνταγή «Κοπανιά» Σαντορίνης. Γλυκό κέρασμα χωρίς ζάχαρη, με λίγα απλά και πολύ θρεπτικά υλικά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για την κοπανιά Σαντορίνης

  • 100 γρ. παξιμάδια κρίθινα
  • 50 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
  • 100 γρ. ψημένα αμύγδαλα
  • 150 γρ. σταφίδες ξανθές μαλακές
  • 1 κ.γ. κανέλα, κοφτό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 4-5 κ.σ. ανθόνερο
  • Λίγο σουσάμι για το τέλος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε το σουσάμι χωρίς λιπαρή ουσία σε ένα τηγάνι και το ψήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι ελαφρά να ροδίσει και να βγάλει τα αρώματα του.

    Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

    Παλιά στη Σαντορίνη, χρησιμοποιούσαν γουδί και κοπάνιζαν τα υλικά, εξ ου και το όνομα του «Κοπανιά».

    Έτσι πολτοποιούσαν όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγο ανθόνερο, μέχρι να γίνουν μάζα.

    Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε. Λίγο λίγο προσθέτουμε ανθόνερο μέχρι να γίνει μάζα που να πλάθεται.

    Παίρνουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα και πλάθουμε μπαστουνάκια η σε σφαιρικό σχήμα.

    Αν κολλάει στα χέρια βρέχουμε με λίγο ανθόνερο και πλάθουμε. Στη συνέχεια τα κυλάμε σε σουσάμι.

    Διατηρούνται για πολύ καιρό.

    Αν οι σταφίδες είναι σκληρές τις βάζουμε σε μπολ και τις καλύπτουμε με βραστό νερό να μαλακώσουν, ώστε να πολτοποιηθούν σωστά. Τις στραγγίζουμε και πολτοποιούμε με τα υπόλοιπα υλικά.

    Ανακαλύψτε περισσότερες παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται