Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα

Ζουμερό κοτόπουλο σε κρέμα γάλακτος με μοσχοκάρυδο και ρού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, σερβίρεται με ρύζι μπασμάτι.

Εύκολη
2:15

8 μερίδες

15 λεπτά

2 ώρες

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ

Εξοπλισμός

Γάστρα

Γάστρα

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα κατάλληλη για εστία και φούρνο.
  2. Τοποθετούμε στη γάστρα το ολόκληρο κοτόπουλο μαζί με καρότο, κρεμμύδι, κόκκους πιπεριού, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό και κρασί.
  3. Αφήνουμε να πάρει βράση, τότε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  4. Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1½–2 ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
  5. Για να ελέγξουμε, τραβάμε το μπουτάκι: αν ξεκολλάει εύκολα και τα υγρά είναι διάφανα, είναι έτοιμο.
  6. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και αφήνουμε να χλιαρύνει. Αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο μοσχοκάρυδο, αφήνουμε να πάρει βράση για 3–4 λεπτά.
  8. Ετοιμάζουμε το ρου: λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2 λεπτά μέχρι να ψηθεί.
  9. Σιγά σιγά προσθέτουμε το ρου στον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να είναι αρκετά πυκνή ώστε να καλύπτει την κουτάλα. Προσθέτουμε 2–3 κουταλιές ρού, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα.
  10. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο μαζί με τα ζουμιά του στη σάλτσα και διατηρούμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε.
  11. Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι και πράσινη σαλάτα.

Tips

  • Το υπόλοιπο ρου μπορεί να διατηρηθεί σε βάζο στο ψυγείο για επόμενες συνταγές.
Απόρρητο