Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ
Εξοπλισμός
Γάστρα
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΥ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ή γάστρα κατάλληλη για εστία και φούρνο.
- Τοποθετούμε στη γάστρα το ολόκληρο κοτόπουλο μαζί με καρότο, κρεμμύδι, κόκκους πιπεριού, μαϊντανό, θυμάρι, ζωμό και κρασί.
- Αφήνουμε να πάρει βράση, τότε προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1½–2 ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο.
- Για να ελέγξουμε, τραβάμε το μπουτάκι: αν ξεκολλάει εύκολα και τα υγρά είναι διάφανα, είναι έτοιμο.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και αφήνουμε να χλιαρύνει. Αφαιρούμε πέτσες και κόκαλα και ψιλοκόβουμε το ψαχνό σε μακρόστενα κομμάτια.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο μοσχοκάρυδο, αφήνουμε να πάρει βράση για 3–4 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το ρου: λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο σε κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 2 λεπτά μέχρι να ψηθεί.
- Σιγά σιγά προσθέτουμε το ρου στον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι η σάλτσα να είναι αρκετά πυκνή ώστε να καλύπτει την κουτάλα. Προσθέτουμε 2–3 κουταλιές ρού, ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο μαζί με τα ζουμιά του στη σάλτσα και διατηρούμε ζεστό μέχρι να σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι και πράσινη σαλάτα.
Tips
- Το υπόλοιπο ρου μπορεί να διατηρηθεί σε βάζο στο ψυγείο για επόμενες συνταγές.









