Εκτέλεση
Για τα αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει κρέμα.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά να τα πίνει το μείγμα, προσθέτουμε τη βανίλια και λίγο λίγο το γάλα και την αμμωνία.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και αφού μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, αρχίζουμε και πλάθουμε στρογγυλά κουλούρια.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια αμμωνίας σε λαμαρίνες με λαδόκολλα.
Βάζουμε τα υλικά για το διάλυμα αυγού σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με πιρούνι.
Αλείφουμε δύο φορές με το διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς C στον αέρα για 25΄ περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Μυστικά για τα πιο αφράτα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία
-Όλα τα υλικά για τα κουλουράκια αμμωνίας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξεχάσατε να βγάλετε το βούτυρο από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να το μαλακώσετε στο λεπτό.
-Χτυπήστε πολύ καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη, ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα. Έτσι θα καραμελώσουν σωστά στο ψήσιμο.
-Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί το λιγότερο 15-20 λεπτά για να πλάθεται πιο εύκολα.
-Μη ζυμώνετε πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που βάζετε το αλεύρι, για πιο τραγανό και μπισκοτένιο αποτέλεσμα.
-Κάθε φορά που προσθέτετε ένα αυγό, φροντίστε να χτυπάτε καλά το μείγμα ώστε να το πίνει προτού μπει το επόμενο.
-Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και παρατείνετε το ψήσιμο ώστε να προλάβουν να ψηθούν μέχρι μέσα σωστά και να μη σας ξεγελάσει το σκούρο χρώμα λόγω της επάλειψης με το αυγό.
-Αφήστε τα κουλουράκια αμμωνίας, αφού τα αλείψετε με το διάλυμα αυγού, να στεγνώσουν τελείως στην επιφάνεια και μετά ψήστε τα.
-Αφήστε κενό ανάμεσα στα κουλουράκια όταν τα τοποθετείτε στις λαμαρίνες, γιατί φουσκώνουν αρκετά και μπορεί να κολλήσουν μεταξύ τους.
-Αφήστε να σταθούν αφού ψηθούν για 5 λεπτά και έπειτα βάλτε τα σε σχάρα ώστε να στεγνώσουν καλά χωρίς υγρασία. Διατηρήστε τα πασχαλινά κουλουράκια με αμμωνία σε αεροστεγές κουτί σκεπασμένα για να παραμείνουν τραγανά.
-Χρησιμοποιήστε ένα υπέροχο βούτυρο και ολόφρεσκα αυγά, γιατί αυτά θα τους δώσουν άρωμα και μοναδική γεύση!