Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΧΥΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΡΟΧΥΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΡΟΔΟΥ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
- Για την κουλουρία Ρόδου με κοτόπουλο, βράζουμε το κοτόπουλο με τα λαχανικά ολόκληρα μέχρι να μαλακώσει. Κρατάμε το ζωμό και ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι κι ανακατεύοντας αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε την Κουλουρία (ζυμαρικό).
- Ανακατεύουμε να ψηθεί το ζυμαρικό για 2-3′. Σιγά σιγά και σταδιακά με κουτάλα προσθέτουμε το ζωμό κότας ανακατεύοντας τα υλικά.
- Η κουλουρία αρχίζει να χυλώνει και δημιουργείται μια ρευστή κρέμα μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο βρασμένο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε.
- Τέλος, για να σερβίρουμε την Κουλουρία, ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 1-2΄να λιώσει το τυρί. Ρίχνουμε την ξεροχύμιση μέσα στην κουλούρια. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα.
- Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας ο Chef Ευριπίδης Γκόγκος, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσων και Κυκλαδων και τον ευχαριστούμε πολύ.
- Κουλουρία Ρόδου θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Άλλοτε πιο απλή κι άλλοτε πιο συνθέτη.
- Αυτή η παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή του γάμου, είναι πολύ πλούσια σε γεύση και πάρα πολύ νόστιμη. Η διαδικασία με την ξεροχύμιση την κάνει ανεπανάληπτη.
- Μπορείτε αντί για κοτόπουλο να βάλετε κατσίκι ή μοσχάρι.
- Παραδοσιακά γίνεται με κατσίκι και σερβίρεται σε όλους τους γάμους στην Ρόδο. Δείτε την παραδοσιακή εκδοχή εδώ.
- Η κουλουρία είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό από τον Αρχάγγελο Ρόδου. Γίνεται με αλεύρι ολικής και είναι ζυμαρικό χωρίς αυγά.
- Δείτε όλες τις συνταγές που προβλήθηκαν στην εκπομπή «Οι Μαμάδες του Αιγαίου» εδώ.
Μυστικά για την κουλουρία
