Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Πριν φτιάξουμε τους νηστίσιμους κουραμπιέδες με λάδι θα καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα για να κρυώσουν. Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για 10 λεπτά στους 170°C, στον αέρα, να βγάλουν όλο το άρωμά τους και να γίνουν τραγανά.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε με μαχαίρι.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λάδι, την ψιλή ζάχαρη και το ούζο. Χτυπάμε με το σύρμα να αρχίσει σιγά σιγά να λιώνει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και την προσθέτουμε στο μείγμα.
- Ρίχνουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
- Σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι στο μείγμα, με το χέρι.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
- Με απαλές κινήσεις διπλώνουμε τη ζύμη, μέχρι να χαθεί το αλεύρι. Η ζύμη είναι απαλή, εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε στρογγυλούς (ή σε σχήμα μισοφέγγαρου) κουραμπιέδες, βάρους περίπου 35 γρ., και τους αραδιάζουμε σε ταψί, αφήνοντας κενό ανάμεσά τους γιατί φουσκώνουν κατά το ψήσιμο. Το ταψί δεν χρειάζεται λάδωμα.
- Πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο την επιφάνειά τους σχηματίζοντας ένα βαθούλωμα ώστε να κρατήσουν την άχνη στο τέλος.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να σκάσει λίγο η επιφάνειά τους.
- Όπως είναι καυτοί και ακόμα μέσα στο φούρνο, στο τέλος του ψησίματος, τους ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο ώστε να το ρουφήξουν και να στεγνώσει.
- Κοσκινίζουμε σε ένα βαθύ σκεύος τη μισή άχνη ζάχαρη μαζί με τη βανίλια. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν για 10 λεπτά και τους βυθίζουμε στην άχνη.
- Στη συνέχεια, τους αχνίζουμε και από πάνω, κοσκινίζοντας την υπόλοιπη άχνη με τη βανίλια. Μεταφέρουμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα σερβιρίσματος και, στο τέλος, τους αχνίζουμε ξανά με την άχνη που έχει περισσέψει.
Tips
- Μην αχνίζετε τους κουραμπιέδες όσο είναι ακόμη καυτοί, γιατί η άχνη θα κιτρινίσει και η επιφάνειά τους θα βγάλει υγρασία.









