Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΑΧΝΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψί, αραιά μεταξύ τους. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C (αέρα), στη μεσαία σχάρα, για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Αν τα αμύγδαλα είναι μεγάλα, τα χοντροκόβουμε.
- Αφήνουμε το βούτυρο 1 ώρα πριν, σε θερμοκρασία δωματίου. Αν λιώσει υπερβολικά λόγω ζέστης, το βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να σφίξει και να πάρει σωστή σύσταση.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2–3 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε το μίξερ, προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, και συνεχίζουμε το χτύπημα αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα για 6–7 λεπτά μέχρι να γίνει σαν σαντιγί: να φουσκώσει, να ασπρίσει, να γυαλίσει και να στέκεται. Αν το μίγμα λιώσει, το αφήνουμε λίγα λεπτά στο ψυγείο.
- Προσθέτουμε το ανθόνερο και το μισό αλεύρι κοσκινίζοντάς το πάνω στο χτυπημένο βούτυρο. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με τα χέρια. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, βουτυράτη και εύπλαστη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τις 2 κ.σ. αλεύρι που κρατήσαμε στην άκρη για να ρυθμίσουμε τη σύσταση.
- Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 10 λεπτά. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης 30–35 γρ. και πλάθουμε σε μισοφέγγαρα ή στρογγυλούς κουραμπιέδες. Τους ακουμπάμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αραιά μεταξύ τους.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 °C, για 30 λεπτά. Πρέπει να ροδίσουν καλά και να σκάσουν ελαφρά στο ψήσιμο.
- Μόλις βγουν από το φούρνο, ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο για να στεγνώσουν άμεσα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν 10 λεπτά.
- Σε μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τη βανίλια. Σε μικρό ταψάκι στρώνουμε στρώμα άχνης και τοποθετούμε προσεκτικά τους κουραμπιέδες.
- Αχνίζουμε με επιπλέον άχνη και τους βάζουμε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας ξανά με ζάχαρη.
Tips
- Τα αμύγδαλα πρέπει να είναι μικρά, ντόπια, με τη φλούδα τους, καθώς αυτό κάνει τη διαφορά στη γεύση και τα αρώματα.
- Το φρέσκο βούτυρο και τα ντόπια αμύγδαλα, αφού ψηθούν ελαφρά και απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους, δίνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στους κουραμπιέδες. Η ζύμη εδώ δεν περιέχει καθόλου αυγό.
- Το ανθόνερο προστίθεται πάντα όταν οι κουραμπιέδες είναι καυτοί, λίγο πριν βγουν από το φούρνο. Έτσι πέφτει στην καυτή επιφάνεια και εξατμίζεται άμεσα, κρατώντας μόνο τα αρώματά του χωρίς να προσθέτει υγρασία.
- Διατηρούμε τους κουραμπιέδες σε αεροστεγές δοχείο αφού κρυώσουν τελείως.









