Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΖΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΖΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΡΥΖΟΠΙΤΑ
- Ξεπλένουμε πρώτα το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι, μέχρι το νερό να βγει διάφανο.
- Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.
- Βράζουμε το νερό με το βούτυρο, σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι και τον κρόκο Κοζάνης.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά.
- Προσθέτουμε το πρώτο φλιτζάνι ζάχαρη και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15 λεπτά.
- Χτυπάμε στο μπλέντερ το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη, την κανέλα και το αμύγδαλο.
- Σε βουτυρωμένο, ρηχό ταψί για πίτα, απλώνουμε 1 χωριάτικο φύλλο.
- Αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο όλη την επιφάνειά του.
- Πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη αμυγδάλου.
- Επαναλαμβάνουμε με στρώση φύλλου, επάλειψη βουτύρου και πασπάλισμα με κανελοζάχαρη αμυγδάλου.
- Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε στο ταψί τα 3 πρώτα φύλλα.
- Απλώνουμε σε μια στρώση τη γέμιση ρυζιού και ισιώνουμε την επιφάνειά της.
- Επαναλαμβάνουμε 2 στρώσεις φύλλα, βούτυρο, κανελοζάχαρη και σκεπάζουμε τη ρυζόπιτα με το τελευταίο φύλλο.
- Χαράζουμε την επιφάνεια σε μπακλαβαδωτά κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζουμε με μπόλικο νερό, πεταχτά, με τα δάχτυλα.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου, στους 180ºC στις αντιστάσεις ή στους 160°C με αέρα στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσει καλά.
- Αφού κρυώσει η ρυζόπιτα, τη σερβίρουμε σε πιατέλα αχνίζοντάς τη με κανελοζάχαρη.