Νόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο κριθαρότο με γαρίδες. Απολαύστε το γιατί είναι μοναδικό και άκρως...

Νόστιμο, ελαφρύ και γρήγορο κριθαρότο με γαρίδες. Απολαύστε το γιατί είναι μοναδικό και άκρως απολαυστικό!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
671

Για το κριθαρότο με γαρίδες

  • 500 γρ. γαρίδες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 καρότο (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
  • 1 κολοκύθι (κομμένο σε πολύ μικρά καρέ)
  • 1 φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 400 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 ½ lt bisque γαρίδας (κατά προτίμηση) ή άλλος ζωμός
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 45% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το κριθαρότο με γαρίδες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια ενωμένα με το σώμα.

Εκεί, κρύβεται όλο το μυστικό της νοστιμιάς αυτής της συνταγής.

Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Εναλλακτικά, για το κριθαρότο με γαρίδες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μικρές γαρίδες της ανεμότρατας, που είναι πολύ οικονομικές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ μεγάλο τηγάνι.

Σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το σκόρδο σπασμένο.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά να αλλάξουν χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του.

Αφαιρούμε το σκόρδο. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες στο πλάι. 

Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε να λαδωθεί.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σταδιακά προσθέτουμε την ζεστή bisque γαρίδας (ή άλλο ζωμό).

Δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε τη bisque γαρίδας.

Κάθε φορά που το ζυμαρικό πίνει τον ζωμό, προσθέτουμε την επόμενη δόση.

Βράζουμε για περίπου 15′.

Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στο τηγάνι.

Ανακατεύουμε τακτικά το κριθαρότο.

Τέλος, πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Μυστικά για τέλειο κριθαρότο

Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά, εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό.

Όταν θα σερβίρετε το κριθαρότο, πρέπει να έχει αρκετή υγρασία, γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Ισορροπημένο γεύμα με υψηλή θρεπτική αξία και καλή επιλογή και για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Γνωρίζουμε ότι γαρίδες μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής θρεπτικής αξίας, καθώς και πολύτιμες βιταμίνες όπως Α, D, συμπλέγματος Β καθώς και ασβέστιο και σίδηρο, συστατικά ιδιαιτέρως σημαντικά σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι περιέχουν ένα καροτινοειδές, ασταξανθίνη, στο οποίο οφείλεται το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους, που έχει μαγνητίσει το επιστημονικό ενδιαφέρον για την ισχυρή αντιοξειδωτική κι αντιφλεγμονώδη δράση του. Σε αυτό, προσθέστε και τα πολύτιμα βιοδραστικά συστατικά από το σκόρδο, την ντομάτα, το κολοκύθι και θα αντιληφθούμε πλήρως το εύρος της διατροφικής αξίας του συγκεκριμένου πιάτου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται