Ένα εύκολο και τέλειο γλυκό κέρασμα από την Κρήτη! Την παραδοσιακή συνταγή μάς παραχώρησε η κα Καλλιόπη Τσικούκου.

Ένα εύκολο και τέλειο γλυκό κέρασμα από την Κρήτη! Την παραδοσιακή συνταγή μάς παραχώρησε η κα Καλλιόπη Τσικούκου.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 25 τμχ

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. λάδι
  • 1/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. μέλι
  • 3 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 350 γρ. καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 2 φρυγανιές τριμμένες
  • 100 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο, σπασμένο

Για το πασπάλισμα

  • Ανθόνερο
  • Ζάχαρη άχνη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τα κρητικά πατούδα

    Βάζουμε πρώτα σε μια λεκάνη το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

    Προσθέτουμε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού, αφού προηγουμένως μέσα στο χυμό έχουμε ανακατέψει και τη σόδα.

    Τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.

    Η ζύμη μας θα πρέπει να γίνει λίγο σφιχτή και να ξεκολλάει εύκολα από τη λεκάνη.

    Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα να ξεκουραστεί.

    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

    Ζεσταίνουμε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα προσθέτοντας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

    Παίρνουμε ζύμη, ανοίγουμε φύλλο λεπτό και με στρογγυλό φορμάκι 10 εκατ.

    Κόβουμε από το φύλλο στρογγυλά μικρά κομματάκια σαν πιτάκια και στο κέντρο τους βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο και τα πατάμε στην άκρη της ένωσης με πιρούνι για να κλείσουν καλά.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα βάζουμε στο φούρνο περίπου για 30 λεπτά.

    Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ραντίζουμε με ανθόνερο και τα βουτάμε σε μπόλικη ζάχαρη άχνη.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×