Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Τρίβουμε πρώτα σε χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια και το καρότο.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κολοκύθι και καρότο σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους περίπου για 5′.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. και ψιλοκομμένα τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους.
- Σοτάρουμε 2′ επιπλέον και προσθέτουμε τα βότανα.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Η γέμιση πρέπει να είναι στεγνή και κρύα.
- Τρίβουμε το Σαν Μιχάλη ή το κόβουμε σε μικρά καρέ.
- Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και το ελαιόλαδο.
- Χτυπάμε με το σύρμα.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Λαδώνουμε ταψί 38-40 εκ.
- Ανοίγουμε το χωριάτικο φύλλο.
- Στρώνουμε ένα φύλλο στο λαδωμένο ταψί.
- Παίρνουμε ένα φύλλο, το βουτάμε στα υγρά υλικά και το τσαλακώνουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο, πασπαλίζουμε πεταχτά γέμιση και λύγα τυριά.
- Επαναλαμβάνουμε βουτηγμένο φύλλο, στρώνουμε και πασπαλίζουμε γέμιση και τυριά μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (κάνουμε 4 στρώσεις βουτηγμένο φύλλο, γέμιση και πάνω και κάτω βάζουμε από 1 στεγνό φύλλο).
- Κλείνουμε την πίτα με το τελευταίο στεγνό φύλλο.
- Χαράζουμε σε κομμάτια τα πάνω φύλλα ή τρυπάμε με μαχαίρι.
- Περιχύνουμε με όσο υγρό περίσσεψε.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις κατά προτίμηση, για περίπου 1 ώρα.
- Στο τελευταίο εικοσάλεπτο γυρίζουμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Αυτή η πίτα σηκώνει και ψήσιμο σε αέρα και κάτω αντίσταση.
- Τοποθετούμε το ταψί για το πρώτο μισάωρο στην κάτω σχάρα του φούρνου και μετά στη μεσαία να φουσκώσει σαν σουφλέ, να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Προσοχή, εάν η γέμιση σας έχει κρατήσει υγρασία προσθέστε λίγο αλεύρι, τραχανά ή καλαμποκάλευρο την ώρα που πασπαλίζετε τις στρώσεις.