• προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
106
  • 1.200 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι
  • 8 φλ. νερό
  • 6 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1 κ.γλ γαρύφαλλο
  • 1/2 φλ σουσάμι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Το σιρόπι το διατηρούμε καυτό

    Την κόβουμε αφού κρυώσει καλά

    Λαδόπιτα Λευκάδος

    Για την παραδοσιακή λαδόπιτα Λευκάδος, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρύφαλλο να βράσουν, για περίπου 10΄. Το σιρόπι αυτό το διατηρούμε καυτό.

    Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Τότε, ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ψήνοντας το να καβουρδιστεί για περίπου 15΄.

    Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το καβουρδισμένο αλεύρι το καυτό σιρόπι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά το μείγμα για 20΄.

    Σε ένα ταψί 36 εκ. βάζουμε πασπαλίζουμε το σουσάμι να καλύψει όλη την επιφάνεια και ρίχνουμε το μείγμα.

    Το πατάμε καλά καλά με ένα κουτάλι να πάει παντού και να ισιώσει. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στη  μεσαία σχάρα, για 1 ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του ταψιού, τότε η λαδόπιτα είναι έτοιμη.

    Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για παραδοσιακά γλυκά από όλη την Ελλάδα; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Δείτε και όλες τις συνταγές μου για τα ωραιότερα νηστίσιμα γλυκά εδώ.

    Αν σας άρεσε η παραδοσιακή λαδόπιτα Λευκάδος, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω φανταστική νηστίσιμη συνταγή

    Κάτι μαγειρεύεται