• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
65

Υλικά

  • Μερίδες 40 κομμάτια
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 σφηνάκι ούζο ή μαστίχα λικέρ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γλ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (περίπου)
  • Για τη γέμιση
  • 10 λουκούμια με άρωμα μαστίχα ή ανάμεικτα με τριαντάφυλλο (κομμένα στα 4)
  • 20 καρύδια πεταλούδα (κομμένα στη μέση)
  • Για πασπάλισμα
  • άχνη ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ξεκινάμε την παραδοσιακή συνταγή για τα νηστίσιμα μεθυσμένα με λουκούμι, ή λουκουμόγλυκα όπως τα λέμε στην Πάρο,

    Βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί, τη μαστίχα, το ούζο, τις βανίλιες, τη σόδα και το αλεύρι σιγά-σιγά, ζυμώνοντας.

    Ζυμώνουμε τα υλικά ώστε η ζύμη να είναι αφράτη, απαλή και εύπλαστη.

    Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και την πλάθουμε σε μπαλάκι.

    Την πατάμε στις παλάμες για να ανοίξει και να γίνει πλακέ.

    Βάζουμε στη μέση ένα κομμάτι λουκούμι και ένα κομμάτι καρύδι και την κλείνουμε προσεκτικά, δίνοντας της μακρόστενο σχήμα.

    Τα ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω.

    Αφού τα φτιάξουμε όλα τα αραδιάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί (2 ταψιά) ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C βαθμούς στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

    Δε θα ροδίσουν πολύ διότι δεν έχουν κρόκο αυγού.

    Τα βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστά (προσοχή όχι καυτά) τα αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη.

    Θέλετε περισσότερες φανταστικές συνταγές για νηστίσιμα γλυκά; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται