Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΠΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
 - Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.
 - Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
 - Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε λίγο στα χέρια μέχρι να μην κολλάει.
 - Αφού γίνει λεία και λίγο σφιχτή, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
 - Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη λεπτό φύλλο.
 - Τυλίγουμε το φύλλο ρολό γύρω από τον πλάστη και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος την μια πλευρά του φύλλου.
 - Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μαγγίρι σε τετράγωνα κομμάτια 1,5 εκατ.
 - Αφήνουμε το ζυμαρικό απλωτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσει για 30΄ περίπου.
 - Σε καυτή κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 από το μαγγίρι και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά.
 - Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει πάρει βράση, ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
 - Αλατίζουμε και βράζουμε για 2-3΄ μέχρι να ανεβεί στην επιφάνεια.
 - Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο.
 - Μοιάζει με πηχτή σούπα και σερβίρεται σε βαθιά πιάτα ή μπολ με μπόλικο τριμμένο τυρί και πιπέρι.
 - Το παραδοσιακό κρητικό αυτό φαγητό, το συναντούμε και στην γλυκιά εκδοχή του, κάτι αντίστοιχο σαν το παραδοσιακό Ματσόαλο της Ρόδου.
 - Ήταν το πιο οικονομικό φαγητό της Κρήτης, ιδανικό για να χορταίνει όλη η οικογένεια.
 - Λίγο κρητικό στακοβούτυρο απογειώνει την γεύση.
 









