• προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 8 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 2 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. νερό
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Για την σούπα ζυμαρικών
  • 6 φλ. νερό ζεστό
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ξερή μυζήθρα Κρήτης (ή ανθότυρο)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μαγγίρι Κρήτης με ανθότυρο

    Για παραδοσιακό κρητικό ζυμαρικό Μαγγίρι, σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε λίγο στα χέρια μέχρι να μην κολλάει. Η ζύμη για το κρητικό Μαγγίρι μοιάζει με τη ζύμη για χωριάτικο φύλλο.

    Αφού η ζύμη γίνει λεία και λίγο σφιχτή, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.

    Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη λεπτό φύλλο.

    Τυλίγουμε το φύλλο ρολό γύρω από τον πλάστη και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος την μια πλευρά του φύλλου.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μαγγίρι σε τετράγωνα κομμάτια σαν τετράγωνες χυλοπίτες 1,5 εκατ.

    Αφήνουμε το ζυμαρικό απλωτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσει για 30΄ περίπου.

    Σε καυτή κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 από το Μαγγίρι και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά.

    Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει πάρει βράση, ρίχνουμε και το υπόλοιπο ζυμαρικό.

    Αλατίζουμε και βράζουμε για 2-3΄ μέχρι το Μαγγίρι να ανεβεί στην επιφάνεια.

    Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο.

    Το Μαγγίρι μοιάζει με πηχτή σούπα ζυμαρικών και σερβίρεται σε βαθιά πιάτα ή μπολ με μπόλικο τριμμένο τυρί και πιπέρι.

    Το παραδοσιακό κρητικό αυτό φαγητό, το συναντούμε και στην γλυκιά εκδοχή του, σαν γλυκό βρασμένο με φρέσκο γάλα, ζάχαρη και κανέλα. Κάτι σαν το παραδοσιακό Ματσόαλο της Ρόδου.

    Ήταν το πιο οικονομικό φαγητό της Κρήτης, ιδανικό για να χορταίνει όλη η οικογένεια.

    Λίγο κρητικό στακοβούτυρο στο Μαγγίρι απογειώνει την γεύση.

    Από τις αγαπημένες παραδοσιακές Κρητικές συνταγές είναι και η παρακάτω

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×