Μαγγίρι Κρήτης με ανθότυρο

Υλικά

  • 2 φλ. αλεύρι
  • 3/4 φλ. νερό
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • λίγο έξτρα αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • Για την σούπα ζυμαρικών
  • 6 φλ. νερό ζεστό
  • λίγο αλάτι
  • 1 φλ. ξερή μυζήθρα Κρήτης (ή ανθότυρο)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ή λίγο στακοβούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλα, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε λίγο στα χέρια μέχρι να μην κολλάει.

Αφού γίνει λεία και λίγο σφιχτή, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη λεπτό φύλλο.

Τυλίγουμε το φύλλο ρολό γύρω από τον πλάστη και με μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος την μια πλευρά του φύλλου.

Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το μαγγίρι σε τετράγωνα κομμάτια 1,5 εκατ.

Αφήνουμε το ζυμαρικό απλωτά πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να στεγνώσει για 30΄ περίπου.

Σε καυτή κατσαρόλα με το ζεστό ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 από το μαγγίρι και το αφήνουμε να ροδίσει για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ζεστό νερό και μόλις πάρει πάρει βράση, ρίχνουμε και το υπόλοιπο.

Αλατίζουμε και βράζουμε για 2-3΄ μέχρι να ανεβεί στην επιφάνεια.

Σβήνουμε την εστία και προσθέτουμε τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο ή στακοβούτυρο.

Μοιάζει με πηχτή σούπα και σερβίρεται σε βαθιά πιάτα ή μπολ με μπόλικο τριμμένο τυρί και πιπέρι.

Το παραδοσιακό κρητικό αυτό φαγητό, το συναντούμε και στην γλυκιά εκδοχή του, κάτι αντίστοιχο σαν το παραδοσιακό Ματσόαλο της Ρόδου.

Ήταν το πιο οικονομικό φαγητό της Κρήτης, ιδανικό για να χορταίνει όλη η οικογένεια.

Λίγο κρητικό στακοβούτυρο απογειώνει την γεύση.

https://www.argiro.gr/recipe/mangiri-kritis-anthotyro/