• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
42
  • 250 γραμ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 ματσάκι σπαράγγια πολύ τρυφερά
  • 2 κουταλιές σουσαμέλαιο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 1 καυτερή πιπερίτσα σπασμένη
  • 1 κουτάλια σουσάμι
  • xυμό από 1 λάιμ (ή 1/2 λεμόνι)
  • 1 κουταλιά σάλτσα σόγιας (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 260 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για τα σπαράγγια με μανιτάρια

Πρώτα καθαρίζουμε με μία νωπή πετσέτα τα πλευρώτους και τα κόβουμε κομμάτια. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για τα μανιτάρια.

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια, αφαιρώντας το σκληρό μίσχο και με το εργαλείο ξεφλουδίσματος αφαιρούμε την εξωτερική τους φλούδα.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι για τα σπαράγγια με μανιτάρια σε δυνατή φωτιά.

Ρίχνουμε το σουσαμέλαιο. Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε τη σκελίδα σκόρδο.

Σοτάρουμε για 1 λεπτό και την αφαιρούμε, αφήνουμε δηλαδή ίσα ίσα να αρωματιστεί το λάδι.

Ρίχνουμε τα σπαράγγια και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά γυρίζοντας τα.

Ρίχνουμε τα μανιτάρια πλευρώτους και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά.

Τρίβουμε πιπέρι και αλατίζουμε ελαφρά.

Τραβάμε το τηγάνι από την φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λάιμ ή λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Αν βάλετε σάλτσα σόγιας μην αλατίζετε. Αν βάλετε την καυτερή πιπερίτσα ρίξτε την στην αρχή μαζί με το σκόρδο.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές με σπαράγγια; Βρείτε τες όλες εδώ.

Αν σας άρεσαν τα σπαράγγια με μανιτάρια πλευρώτους, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μία ελαφριά και γρήγορη συνταγή, για όσους προσέχουν το βάρος τους. Τα μανιτάρια έχουν χαμηλό θερμιδικό φορτίο, ενώ παράλληλα πολύ υψηλή διατροφική αξία. Περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης οι οποίες αποτελούνται από πολλά απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β3,Β6), γεγονός που τα καθιστά ικανά να αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό το κρέας σε περιόδους νηστείας. Τα μανιτάρια όπως επίσης και τα σπαράγγια περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (σελήνιο και γλουταθειόνη αντίστοιχα) οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό δεσμεύοντας τις επικίνδυνες καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται