Μαραθοκεφτέδες

Υλικά

  • 1 ματσάκι μάραθο τρυφερό
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 φρέσκα τρυφερά κρεμμυδάκια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 φλ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
  • λίγο νερό

Για τους Μαραθοκεφτέδες

Πλένουμε τον φρέσκο τρυφερό μάραθο.

Στεγνώνουμε πολύ καλά τα φύλλα του μάραθου σε απορροφητικό χαρτί.

Ψιλοκόβουμε τον μάραθο αλλά και τα πολύ τρυφερά κοτσάνια του σε ένα μπολ.

Κρατάμε τα χοντρά κοτσάνια του μάραθου για να αρωματίσουμε αλλά φαγητά όπως αγκινάρες λεμονάτες στο φούρνο.

Προσθέτουμε το τριμμένο ξερό κρεμμύδι με τα ζουμάκια του.

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους μέσα στους μαραθοκεφτέδες.

Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια να μαραθούν και να κατεβάσουν υγρασία.

Πασπαλίζουμε με το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ρίχνουμε ελάχιστο νερό μέχρι να έχουμε έναν παχύ χυλό.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι.

Από το κουτάλι που παίρνουμε τους μαραθοκεφτέδες ονομάστηκαν και «κουταλίτες» ή μαραθοκουταλίτες.

Βουτάμε το κουτάλι στο λάδι ή σε ζεστό νερό, για να πέφτουν εύκολα οι μαραθοκεφτέδες στο τηγάνι.

Κάθε φορά που βουτάμε το κουτάλι στο ζεστό νερό τινάζουμε ελαφρά το περιττό νερό. Το κάνουμε απλά για να γλιστράνε οι κεφτέδες από το κουτάλι.

Σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τους μαραθοκεφτέδες για 2΄ να ροδίσουν.

Τους αναποδογυρίζουμε να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές.

Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε όλους τους κεφτέδες με μάραθο.

Μυστικά

Παραδοσιακά γίνονται νηστίσιμοι με 3 απλά υλικά. Συνήθως το σχήμα τους το παίρνουν από το κουτάλι γι’ αυτό λέγονται και μαραθοκουταλίτες.

Σε πολλά νησιά τους πλάθουν με λίγο φρέσκο τυρί μέσα όπως μανούρα ή μυζήθρα. Ενίοτε βάζουν μέσα και ένα αυγό.

Τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο γι’ αυτό η νοστιμιά τους είναι απίστευτη.

Κάθε φορά βάζουμε λίγους λίγους στο καυτό λάδι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και να τηγανίζονται ομοιόμορφα.

Οι κλασικοί νησιωτικοί μαραθοκεφτεδες είναι νηστίσιμοι. Πολλές φορές βάζουν μέσα και λίγα τριμμένα λαχανικά όπως τριμμένο καρότο ή τριμμένο τρυφερό κολοκυθάκι.

Κάθε σπίτι στα νησιά έχει την δική του συνταγή για παραδοσιακούς μαραθοκεφτεδες. Άλλοι βάζουν παραπάνω αλεύρι και τους πλάθουν σαν κεφτέδες κανονικούς. Όχι σαν χυλό δηλαδή.

Αυτοί οι μαραθοκεφτέδες που πλάθονται με παραπάνω αλεύρι, ψήνονται στον φούρνο. Μαραθοκεφτέδες φούρνου γίνονται με μείγμα παχύ όχι με χυλό.

Την άνοιξη μέχρι τις αρχές καλοκαιριού οι νησιώτες μαζεύουν μπόλικο μάραθο και τον διατηρούν στην κατάψυξη. Είναι λίγη η περίοδος που βρίσκουνε τον φρέσκο μάραθο γι’ αυτό φροντίζουν να τον συντηρούν στην κατάψυξή τους όλο τον χρόνο.

Ο μάραθος είναι βασικό συστατικό στην νησιωτική κουζίνα. Άλλωστε διάσημα είναι τα μαραθοπιτάκια Κρήτης ή Δωδεκανήσων καθώς επίσης και τα λουκάνικα με μάραθο που φτιάχνουν στη Σύρο.

Γενικά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά πολλά φαγητά γίνονται με μάραθο όπως μαραθόπιτα, σουπιές με μάραθο, πίτες με μάραθο και μαραθοπιτάκια, ψάρια ψητά με μάραθο, χταπόδι με μάραθο στην κατσαρόλα.

Η αλήθεια είναι πως τα νησιώτικα φαγητά μοσχοβολάνε μάραθο.

Μετά τους μαραθοκεφτέδες, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω αιγαιοπελαγίτικη συνταγή.

https://www.argiro.gr/recipe/marathokeftedes/