Χοιρινό στη γάστρα με πατάτες
Από το προηγούμενο βράδυ τοποθετούμε το κρέας σε πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος.
Μπήγουμε τα σκόρδα εδώ κι εκεί ολόκληρα.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι με πορτοκάλι και το χυμό εσπεριδοειδών.
Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Την επομένη καθαρίζουμε με μαχαίρι τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
Τις στρώνουμε στη γάστρα.
Τοποθετούμε τα κομμάτια μαριναρισμένου χοιρινού επάνω τους και περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
Προσθέτουμε αλάτι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο.
Θα ψήσουμε στους 200°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
Ψήνουμε για 3/4 της ώρας χωρίς καπάκι.
Έπειτα ανακατεύουμε ελαφρά. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ίσως χρειαστεί λίγο ακόμη.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και οι πατάτες να ρουφήξουν όλα τα υγρά και να μελώσουν.
Διαβάστε τα μυστικά μου για να μαγειρεύετε σωστά το κάθε κομμάτι του χοιρινού, αλλά και όλα τα μυστικά για να φτιάχνετε το πιο νόστιμο και καλομαγειρεμένο χοιρινό για τα γιορτινά σας τραπέζια.