• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
200

Για τα μασουράκια

  • 1 συσκ. φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο γάλακτος

Για τη γέμιση

  • 400 γρ. γλυκό μαστίχα Χίου (υποβρύχιο)
  • 500 γρ. αμυγδαλόψιχα
  • Εσάνς πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
  • Ξύσμα μανταρίνι ή λεμόνι
  • 2 ασπράδια
  • 1 πρέζα/ες αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη
  • Αλεσμένη αμυγδαλόψιχα

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • Φλούδα από λεμόνι
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. ανθόνερο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μασουράκια Χίου

    Ξεκινάμε τα μασουράκια Χίου, αλέθοντας πρώτα τα ασπρισμένα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα και όχι εντελώς σκόνη. Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

    Σε μπεν μαρί, λιώνουμε ελαφρά το υποβρύχιο μαστίχα, να αραιώσει λίγο η σύσταση του, ώστε να μπορέσουμε να το αναμείξουμε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Το ρίχνουμε στα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, όπως την εσάνς και το ξύσμα. Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι, μέχρι να ενωθούν καλά.

    Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε απαλή μαρέγκα, μέχρι να σχηματιστούν κορυφές που στέκονται. Σταδιακά ρίχνουμε τη μαρέγκα στα αμύγδαλα και με μία μαλακή σπάτουλα, με απαλές κινήσεις αναδιπλώνουμε τα υλικά.

    Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο τα κόβουμε σταυρωτά στα 4, και τα σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα για να μην ξεραίνονται.

    Παίρνουμε 1 τετράγωνο κομμάτι φύλλο. Αλείφουμε να κρύο λιωμένο βούτυρο και βάζουμε επάνω του ένα ακόμα φύλλο. Γεμίζουμε κατά μήκος με λίγη γέμιση σε λεπτό κορδόνι (εδώ μπορεί να βοηθήσει το κορνέ ζαχαροπλαστικής).

    Κλείνουμε τα πλαϊνά να σφραγίσουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 ºC στον αέρα.

    Βουτυρώνουμε λαμαρίνα. Ακουμπάμε τα μασουράκια στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω. Αφού τα τυλίξουμε όλα, τα αλείφουμε με όσο βούτυρο περίσσεψε.

    Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Προς το τέλος του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι για να είναι ζεστό.

    Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από την φωτιά προσθέτουμε το ανθόνερο, και ανακατεύουμε.

    Αφού ψηθούν τα μασουράκια και ροδοκοκκινήσουν, τα μεταφέρουμε όλα σε ένα ταψί, να είναι κοντά κοντά το ένα με το άλλο και να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους.

    Καυτά όπως τα βγάζουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε λίγο λίγο με το καυτό σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν όλα μέσα στο ταψί και να πιούν καλά το σιρόπι τους.

    Αφού κρυώσουν, τα  κυλάμε σε αλεσμένο αμύγδαλο να ντυθούν ή τα αχνίζουμε με άχνη ζάχαρη

    Εγώ αχνίζω απλώς τα μισά και τα αλλά μισά τα σιροπιάζω. Έτσι στην πιατέλα έχουν διαφορετική όψη.

    Αν θέλουμε μπορούμε απλά να τα αχνίσουμε (αφού κρυώσουν) χωρίς να τα σιροπιάσουμε.

    Η Χίος είναι γεμάτη αρώματα και γέυσεις, αλλά έχει και πολύ μεγάλη ιστορία.

    Αν παλί εσείς απλά αγαπάτε τη μαστίχα, δοκιμάστε και αυτό το φανταστικό γλυκό από την Πάρο,

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται