Μελιτίνια Σαντορίνης

Μία παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Καραμολέγκου για ένα γλυκό μοναδικό από την κουζίνα του Αιγαίου. Παρόμοιες συνταγές θα βρείτε σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων με άλλη ονομασία. Τα μελιτίνια ή μελετίνια Σαντορίνης όμως έχουν την ιδιαιτερότητα του ότι είναι πολύ αφράτα, αρωματικά και έργα τέχνης. Οι Σαντορινιές κεντούν το φύλλο μέχρι και με 80 τσιμπήματα.

Εύκολη
1:25

100 τεμ

1 ώρα

25 λεπτά

μελιτίνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

Video

Εκτέλεση

ΖΥΜΗ

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη για το φύλλο σφιχτή και σταθερή.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη το λιγότερο για 30′.
  3. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα μελιτίνια.

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να το αλέσουμε στον μύλο λαχανικών για να γίνει η γέμιση μία αφράτη κρέμα. Περνάμε τη μυζήθρα από τον μύλο να λιώσει καλά.
  2. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο τυρί και να γίνει μια αφράτη κι αραιή κρέμα τυριού.
  3. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το μαστίχι (ή αλλιώς τη γνωστή μαστίχα), τις βανίλιες, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  4. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα και τους κρόκους.
  5. Ανακατεύοντας πάντα, έχουμε τώρα μια βελούδινη και αρκετά αραιή κρέμα.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι για να σταθεροποιηθεί η γέμιση και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση πρέπει να στέκεται στο κουτάλι.
  7. Αφήνουμε τη γέμιση για λίγο να σταθεί.

ΜΕΛΙΤΙΝΙΑ

  1. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο με το ξυλίκι ή με τη μηχανή ζυμαρικών.
  2. Κόβουμε με τσέρκι στρογγυλά κομμάτια μεγάλα ή μικρά, ανάλογα τι μας αρέσει. Γύρω στα 10 εκατοστά διάμετρος είναι το κλασικό μέγεθος.
  3. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και ξεκινάμε το τσίμπημα.
  4. Με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας ξεκινάμε το τσίμπημα γύρω γύρω, ανασηκώνοντας το πλαϊνό φύλλο και φυλακίζοντας την γέμιση. Τα τσιμπήματα πρέπει να είναι από 40 και πάνω.
  5. Τα αραδιάζουμε όλα σε μία λαμαρίνα και τα ψήνουμε στους 180°C για περίπου 25′ μέχρι να φουσκώσει η γέμιση και να ροδίσουν τα Μελιτίνια.
  6. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Όσο δουλεύουμε τη ζύμη, πρέπει να κάνουμε γρήγορες κινήσεις. Αν στεγνώσει το φύλλο θα σας δυσκολέψει.
  2. Με ένα σκουπάκι ή με ένα πινέλο, να τινάζετε το περιττό αλεύρι από το φύλλο πριν το τσίμπημα.
Απόρρητο