Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ
- Με το κόσκινο κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι αλλά και το baking powder σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα.
- Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
- Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε σε ταψι.
- Τα ταψιά δεν χρειάζονται λάδωμα καθώς η ζύμη είναι λιπαρή.
- Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
- Ακολουθούμε τα βήματα για το σιρόπιασμα εδώ!
- Εάν θέλετε, μπορείτε να τα σιροπιάσετε χωρίς ζάχαρη, αλλα με σκέτο χλιαρό μέλι.
- Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι.
- Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό.
- Τοποθετούμε σε ταψί όλα τα κρύα το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
- Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα στο ταψί.
- Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι . Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ
- Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν.
- Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι.
- Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά.
Tips
- Αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής, επειδή κρατάει παραπάνω υγρασία, θέλουν λίγα λεπτά επιπλέον ψήσιμο.
- Πιο τραγανά κι αφράτα μπορούν να γίνουν με το κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.