• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 50 τεμ.
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ κονιάκ
  • 1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
  • 2-3 κ.σ. κρυσταλλική στέβια ή αλεσμένος χουρμάς (δείτε παρακάτω)
  • 1 /2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 3½ φλ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • Για το γαρνίρισμα
  • ψιλοκομμένο καρύδι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

    Για τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη,

    μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο μίγμα για τα υγιεινά μελομακάρονα διαίτης χωρίς ζάχαρη, με στέβια και αλεσμένους χουρμάδες. Για τα υγιεινά μελομακάρονα με στέβια, συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.

    Για το μίγμα

    • Με το κόσκινο κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι αλλά και το baking powder σε ένα μπολ.
    • Βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ.
    • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μίγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα.
    • Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μίγμα.
    • Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
    • Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Τα ταψιά δεν χρειάζονται λάδωμα καθώς η ζύμη είναι λιπαρή.
    • Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
    • Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Το μυστικό κι ένα ακόμα!

    Για το σιρόπι

    Αφού ψηθούν τα υγιεινά μελομακάρονα διαίτης χωρίς ζάχαρη, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

    Ακολουθούμε τα βήματα για το σιρόπιασμα εδώ!

    Το μυστικό για το σιρόπιασμα

    • Εάν θέλετε, μπορείτε να σιροπιάσετε τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με σκέτο χλιαρό μέλι. Χωρίς να το βράσετε σε σιρόπι.
    • Απλά, μπορείτε να το ζεστάνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά ώστε να αραιώσει η σύσταση του και διατηρήστε το ζεστό.
    • Τοποθετούμε σε ταψί όλα τα κρύα μελομακάρονα διαίτης το ένα πλάι στο άλλο, να μην υπάρχει κενό ανάμεσα τους.
    • Όσο ακόμα το σκέτο μέλι είναι ζεστό κι αραιό, περιχύστε σιγά σιγά τα κρύα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη στο ταψί.
    • Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο καρύδι τα μελομακάρονα με στέβια. Αφήστε τα να σταθούν για 5′ και βάλτε τα σε πιατέλα.

    Για υγιεινά μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες

    • Μουλιάζουμε 10 αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν.
    • Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε στο μπλέντερ με τον μισό χυμό πορτοκάλι.
    • Προσθέτουμε την πάστα χουρμά με πορτοκάλι στα υγρά υλικά.

    Αν σας άρεσαν τα μελομακάρονα με στέβια, δείτε και τη παρακάτω συνταγή

    Διαφήμιση

    Προτεινόμενος εξοπλισμός

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×