"
  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 80 τεμ.
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 3/4 φλ. χυμός πορτοκαλιού
  • 7 φλ. (περίπου 1 κιλό) αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 2 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο (ανάμεικτα)
  • 1 κ.σ. σόδα
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Για το σιρόπι
  • 2 φλ. µέλι
  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μελομακάρονα γεμιστά

    Μελομακάρονα γεμιστά

    Μελομακάρονα γεμιστά που θα αγαπήσετε. Μία πεντανόστιμη συνταγή που μπορείτε να φτιάξετε φέτος τα Χριστούγεννα. Ξεκινάμε για το γλυκό φτιάχνοντας το μίγμα.

    Για το μίγμα

    • Βάζουμε πρώτα σε μπολ το λάδι, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
    • Τα ανακατεύουμε µε σύρμα, να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
    • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό (πάνω από το μπολ γιατί φουσκώνει και χύνεται) και τον προσθέτουμε στα υλικά, καθώς επίσης και το κονιάκ και το ξύσμα.
    • Κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το baking powder και λίγο λίγο το προσθέτουμε στα υγρά ανακατεύοντας µε σύρμα.
    • Μόλις αρχίσει να μαζεύεται η ζύμη, τη δουλεύουμε απαλά µε το χέρι, όχι πολλή ώρα γιατί το πολύ ζύμωμα σφίγγει και σκληραίνει τα γεμιστά μελομακάρονα.
    • Το αλεύρι το βάζουμε λίγο λίγο η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και λαδερή. Όχι σφιχτή!
    • Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το πλάθουμε μπαλάκι και το πατάμε ανάμεσα στις παλάμες µας να γίνει πλακέ.
    • Βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε.
    • Το πατάμε πάλι, να γίνει ξανά πλακέ.
    • Αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα τα γεμιστά μελομακάρονα, µε την ένωση προς τα κάτω.
    • Με ένα πιρούνι τσιμπάμε λίγο την επιφάνειά τους.
    • Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα και σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
    • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τότε τα στριμώχνουμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) το ένα κολλητά στο άλλο, να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.

    Για το σιρόπι

    • Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά και ξαφρίζουμε το σιρόπι.
    • Περιχύνουμε τα κρύα γλυκά µε το χλιαρό σιρόπι στο ταψί για 4 με 5 λεπτά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
    • Τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε µε τα ψιλοκομμένα καρύδια.

    Το μυστικό για τα γεμιστά μελομακάρονα

    • Για ακόμα πιο φανταστικά μελομακάρονα γεμιστά, αφήνουμε λίγο τη ζύμη, 15 με 20 λεπτά, να ξεκουραστεί σκεπασμένη και μετά πλάθουμε.
    • Αυτά τα χριστουγεννιάτικα γλυκά με αλεύρι και ελαιόλαδο γίνονται πολύ αφράτα.
    • Αυτά τα μελομακάρονα γεμιστά έχουν τραγανότητα και σιροπιάζονται ελαφρά.

    Διαβάστε οπωσδήποτε και το μυστικό επιτυχίας για να φτιάξετε και φέτος θεϊκά χριστουγεννιάτικα γλυκά!

    Αν σας άρεσαν, δείτε ακόμα και την παρακάτω συνταγή από την Αργυρώ 

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×