Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Video
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά.
- Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει, αναδιπλώνουμε με το χέρι απαλά.
- Δεν την παιδεύουμε για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
- Πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
- Παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
- Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
- Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC.
- Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη και τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.
ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄.
- Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει.
- Βουτάμε τα μελομακάρονα, λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
- Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν
- Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα σιγά σιγά.
- Αφήστε να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά.
- Στο τέλος που είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.
- Σε πολλές περιοχές πασπαλίζουν με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.
Tips
- Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη σκεπασμένη για 15 λεπτά στον πάγκο. Όσο περισσότερο ξεκουράζεται, τόσο πιο εύκολα θα πλάθεται.
- Το ταψί δεν χρειάζεται αντικολλητικό χαρτί, καθώς η ζύμη είναι αρκετά λιπαρή και δεν κολλάει.
- Χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλά κοσκινισμένο.
- Ανακατέψτε τα υγρά υλικά και αφήστε τη ζάχαρη να μουσκέψει. Χτυπήστε καλά με το λάδι για αφράτη ζύμη και τραγανή, μπισκοτένια υφή.
- Μην ζυμώνετε πολύ μόλις μαζευτεί σε μπάλα. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και να πλάθεται σαν μαλακή πλαστελίνη.
- Μελιώνετε τμηματικά: Αν φτιάξετε μεγάλη δόση, μελώστε τα σε δόσεις για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Ψήσιμο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160ºC με αέρα. Ψήστε περίπου 25 λεπτά, περιστρέφοντας τα ταψιά στα μισά, μέχρι να φουσκώσουν, να ροδίσουν ομοιόμορφα και να ξεκολλούν εύκολα από το ταψί.
- Σημείωση: Τα μεγάλα και χοντρά μελομακάρονα χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να ψηθούν σωστά.
- Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.














