Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
138
  • 1/2 kg αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. ταχίνι
  • 1/2 φλ. νερό
  • 2/3 φλ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. κονιάκ
  • ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη γέμιση

  • 4 μήλα
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • καρύδια χοντροτριμμένα
  • σταφίδα ξανθιά
  • φρυγανιά
  • χαλβάς με σοκολάτα σπασμένος σε κομματάκια
  • κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη ζύμη

    Ρίχνουμε το ταχίνι και το χυμό πορτοκάλι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

    Ρίχνουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.

    Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε για 30 λεπτά.

    Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε φύλλο και το απλώνουμε σε λαδψμένο ταψί 34 εκ.

    Απλώνουμε τη γέμιση μήλου στο στρωμένο φύλλο.

    Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε πάνω από τη γέμιση.

    Με τα δάκτυλα ενώνουμε προσεκτικά τα δύο φύλλα στο χείλος του ταψιού.

    Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι να φεύγουν οι υδρατμοί.

    Λαδώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο νερό.

    Ψήνουμε στους 180ºC στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα του φούρνου για περίπου μία ώρα μέχρι να ροδίσει.

    Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

    Κόβουμε και σερβίρουμε.

    Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

    Για τη γέμιση

    Σε ένα μπολ βάζουμε τα μήλα με τη ζάχαρη. 

    Προσθέτουμε τα καρύδια, τη σταφίδα και τη φρυγανιά.

    Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ανακατεύουμε.

    Πασπαλίζουμε με τα τρίμματα χαλβά και η γέμιση είναι έτοιμη.

     

     

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται