• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
314
  • 50 ml λευκό ρούμι (κουβανέζικο κατά προτίμηση)
  • 25 ml φρέσκο χυμό λάιμ
  • 20 ml σιρόπι ζάχαρης (ή ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή καστανή ή άχνη)
  • 5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου ή μέντας
  • 1 κορυφή δυόσμου για γαρνίρισμα
  • 25 ml σόδα ή ανθρακούχο νερό
  • θρυμματισμένος πάγος
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Mojito (Μοχίτο)

    Για τη συνταγή mojito (μοχίτο), θα χρειαστούμε ένα βαθύ μεγάλο γυάλινο ποτήρι (highball).

    Κόβουμε μισό λάιμ σε 4 κομμάτια και το βάζουμε στο ποτήρι.

    Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης. Για να φτιάξουμε ένα εύκολο σιρόπι ζάχαρης, σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε 1,5 κούπα λεύκη κρυσταλλική ζάχαρη με μια κούπα ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

    Τοποθετούμε τα φύλλα δυόσμου από πάνω και πιέζουμε ελαφρά με ένα γουδοχέρι (muddler), μέχρι να σπάσουν οι ίνες με το ζουμί από το λάιμ και ελάχιστα οι ίνες του δυόσμου, που θα αποβάλουν τα ευχάριστα αρωματικά έλαιά του.

    Είναι πολύ σημαντικό να μη βάλουμε πολύ δύναμη. Θα γίνει έκκριση μεγάλης ποσότητας ελαίων που περιέχονται στις φλούδες του λάιμ και θα πικρίσει πολύ το ποτό μας. Επίσης, θα καταστρέψουμε τα φύλλα δυόσμου. Θα μαυρίσουν και θα αποβάλλουν έλαια όχι και τόσο επιθυμητά γευστικά.

    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του ποτηριού προσθέτοντας το λευκό ρούμι.

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το θρυμματισμένο πάγο γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι τα 3/4.

    Μπορούμε να θρυμματίσουμε τον πάγο με ένα καλό μπλέντερ που ενδείκνυται για αυτήν την χρήση. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε μια καθαρή λινή πετσέτα. Βάζουμε μέσα τον πάγο και τον χτυπάμε ελαφρά πάνω σε ένα γερό πάγκο, με ένα γερό εργαλείο όπως ένα κατσαρολάκι, ή πλάστη. Προσωπικά προτιμώ τη δεύτερη περίπτωση καθώς θα έχουμε μεγαλύτερα κομμάτια πάγου που λιώνουν πιο αργά μέσα στο ποτήρι και έτσι δε θα νερώσει γρήγορα το ποτό μας.

    Αφού βάλουμε τον θρυμματισμένο πάγο μέσα στο ποτήρι, ανακατεύουμε με ένα μεγάλο μακρύ κουτάλι όλα τα υλικά.

    Μεταφέρουμε τα φύλλα δυόσμου με το κουτάλι προς τα πάνω, στα μέσα του ποτηριού.

    Το ανακάτεμα καλό είναι να γίνεται από κάτω προς τα πάνω με γρήγορες κινήσεις για περίπου μισό λεπτό.

    Αφού τελειώσουμε με το ανακάτεμα, προσθέτουμε και άλλο θρυμματισμένο πάγο στο ποτήρι, όσο πιο πολύ χωράει.

    Απογεμίζουμε με φρεσκοανοιγμένη σόδα ή ανθρακούχο νερό.

    Κάνουμε ένα ελαφρύ, μικρό, τελευταίο ανακάτεμα και γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια όμορφη κορυφή δυόσμου.

    Καλό είναι να απολαμβάνουμε τα ποτά μας με οικολογικό βιοδιασπώμενο καλαμάκι!

    Τα μυστικά του mojito

    To μοχίτο είναι ένα γευστικό και σχετικά ελαφρύ κοκτέιλ. Μπορεί να καταναλωθεί και πριν το φαγητό, μετά το φαγητό ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του φαγητού.

    Εξαιτίας του γλυκόξινου, βοτανικού (λόγω δυόσμου-μέντας) και ελαφρώς αφρώδες χαρακτήρα του, καθαρίζει τη γεύση στο στόμα και μας χαρίζει μια φανταστική αίσθηση δροσιάς. Είναι τέτοια η σύσταση και ο χαρακτήρας αυτού του ποτού που μόνο ευχάριστες εντυπώσεις και αναμνήσεις μπορεί να μας χαρίσει!

    Το πιο σημαντικό βέβαια, όπως σε όλες τις παρασκευές, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για κοκτέιλ, είναι να χρησιμοποιούμε καλές πρώτες ύλες και να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες της συνταγής.

    Περισσότερα μυστικά για mojito

    Για να φτιάξουμε το αυθεντικό mojito, διαλέγουμε λευκό κουβανέζικο ρούμι καλής ποιότητας.

    Τα λάιμ καλό είναι να τα διατηρούμε εκτός ψυγείου. Όταν τα βάζουμε στο ψυγείο χάνουμε περίπου το 30% από το ζουμί τους, καθώς ψύχονται εντός ψυγείου οι ίνες του λάιμ που περιέχουν όλο το ζουμί.

    Προσωπικά προτιμώ το mojito με σιρόπι ζάχαρης, γιατί δημιουργεί καλύτερο σώμα στο ποτό μας και ομογενοποιείται καλύτερα με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή κρυσταλλική ή καστανή ακατέργαστη ζάχαρη αντί για σιρόπι. Τότε θα χρειαστεί καλύτερο ανακάτεμα για να λιώσει σωστά και να μην δαγκώνουμε κομματάκια ζάχαρης την ώρα που θα πίνουμε το ποτό μας.

    Πριν βάλουμε τα φύλλα δυόσμου στο ποτήρι, τα χτυπάμε ελαφρά στην παλάμη μας για να σπάσουν οι ίνες και να απελευθερώσουν τα έλαια τους. Έτσι το ποτό μας γίνεται πιο αρωματικό.

    Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το χείλος του ποτηριού κρατώντας μερικά φύλλα δυόσμου στο χέρι και περιστρέφοντας τα γύρω από αυτό.

    Αν δεν έχουμε γουδοχέρι, και για να μην πικρίσει το ποτό κατά την διάρκεια που πατάμε το λάιμ και το δυόσμο στο ποτήρι, στύβουμε τα λάιμ στον στίφτη και χρησιμοποιούμε όσο χυμό αναφέρεται στα υλικά της συνταγής. Βάζουμε δηλαδή όλα τα υλικά στο ποτήρι μαζί με τον πάγο. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να αρχίσει να παγώνει το ποτήρι και ομογενοποιηθούν σωστά όλα τα υγρά στοιχεία του ποτού. Έπειτα προσθέτουμε και άλλο πάγο μέχρι πάνω, απογεμίζουμε με σόδα και γαρνίρουμε το μοχίτο με μια κορυφή δυόσμου.

    mojito cocktail μοχίτο συνταγή

    Η ιστορία του mojito

    Το mojito είναι ίσως το διασημότερο και δημοφιλέστερο κοκτέιλ στον κόσμο.

    Όπως για κάθε ποτό-κοκτέιλ τόσο παλιάς χρονολογίας-δημιουργίας, υπάρχουν διάφορες φήμες. Ποιος το δημιούργησε πρώτος, που πρωτοφτιάχτηκε και τι σκοπό εξυπηρετούσε αρχικά η κατανάλωσή του. Δεν θα μπορούσαν λοιπόν να λείπουν όλες αυτές οι ιστορίες και για το μοχίτο!

    Κάποιοι λένε ότι το ποτό αυτό φτιάχτηκε στο πειρατικό πλοίο του sir Francis Drake, ενός από τους πιο γνωστούς πειρατές εν έτη 1586. Ο sir Francis Drake έκανε εισβολές σε πόλεις του τότε γνωστού ως νέου κόσμου. Τις λεηλατούσε και απένειμε τα κλοπιμαία στην βασίλισσα Ελισάβετ Ι της Αγγλίας κατ’ εντολή της ιδίας.

    Σε ένα από τα ταξίδια του εισέβαλε στην Αβάνα της Κούβας. Για λόγους ανεξήγητους μέχρι και σήμερα δεν λεηλάτησε κατά το πέρασμα του. Μετά από την εισβολή του αυτή, λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε και καταναλώθηκε από τους αρρώστους του πληρώματος του Drake για πρώτη φορά ένα κοκτέιλ που θεωρείται πρόγονος του mojito.

    Καταναλωνόταν αρχικά σαν φάρμακο σε αρρώστιες όπως απλά κρυολογήματα με πυρετό, αλλά και για σοβαρότερες ασθένειες όπως η χολέρα, σαν κατευναστικό, καταπραϋντικό ποτό-φάρμακο. Τότε βέβαια δεν περιείχε ρούμι όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο χαμηλής ποιότητας που λεγόταν aguardiente.

    Το κοκτέιλ αυτό λοιπόν ονομάστηκε Draque η Drak η Drac.

    Περιείχε aguardiente, ζάχαρη, λάιμ και δυόσμο και ήταν ο πρόγονος του mojito, σύμφωνα πάντα με κάποιες φήμες του μακρινού παρελθόντος.

    Υπάρχει μάλιστα αναφορά ενός συγγραφέα ονόματι Ramon de Paula που ζούσε τότε, την περίοδο της χολέρας στην Αβάνα. Αναφέρει ότι έπινε κάθε μέρα στις 11 το πρωί λίγο Drake με aguardiente και αισθανόταν καλύτερα.

    Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι το aguardiente δημιουργήθηκε χάρη στους Αμερικανούς που πήγαιναν στην Κούβα. Στην διάρκεια των πολέμων κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, οι Κουβανοί κατείχαν την συνταγή του mint julep. Ένα κοκτέιλ με ουίσκι αμερικάνικο, ζάχαρη, δυόσμο και αρωματικά μπίτερς.

    Το μόνο σίγουρο είναι το κοκτέιλ αυτό μετατράπηκε στο γνωστό σε όλους μας mojito από τον Don Facundo Bacardi Masso το 1880, ο οποίος βέβαια άλλαξε και τη συνταγή αντικαθιστώντας το aguardiente με λευκό ρούμι.

    Το πρώτο mojito φημολογείται ότι φτιάχτηκε στο Bodeguita del medio, στην Αβάνα της Κούβας. Μπαρ στο οποίο σύχναζε και απολάμβανε μάλιστα το mojito του και ο Ernest Hemingway.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Εκτός από το mojito, δοκιμάστε να φτιάξετε στο σπίτι και την παρακάτω εύκολη συνταγή

    Εσύ ποιο κοκτέιλ προτιμάς;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται