• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
21
  • Για την κλασική συνταγή Dry Martini
  • 70 ml London dry gin ή Vodka
  • 10-15 ml extra dry ή απλό dry λευκό ξηρό Vermouth
  • 1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
  • ελιές πράσινες περασμένες σε bamboo stick ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Dry Martini

    Η συνταγή του κοκτέιλ dry martini αποτελείται από δυο βασικά συστατικά, το gin (τύπου london dry) ή τη vodka και το ξηρό βερμούτ σε αναλογίες που διαφοροποιούνται ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή.

    Ένα τυπικό dry martini περιέχει 70 ml London dry Gin ή Vodka και μερικές σταγόνες ή 10 ml το πολύ ξηρό βερμούτ τύπου extra dry.

    Dry martini (κλασική συνταγή)
    Ανακατεύουμε τα συστατικά  της συνταγής με ένα barspoon σε ένα δοχείο ανάδευσης γυάλινο ή ακόμα καλύτερα μεταλλικό, για 30 δευτερόλεπτα.

    Σουρώνουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι τύπου Martini (cocktail glass).

    Ένας δεύτερος τρόπος εκτέλεσης της συνταγής είναι χτυπώντας σε σέικερ γεμάτο με πολύ πάγο όλα τα συστατικά για 20 δευτερόλεπτα.

    Καλό είναι, αν προτιμάμε να απολαμβάνουμε το martini μας με gin, να αποφεύγουμε τη χρήση του σέικερ.

    Γαρνίρουμε με πράσινες ελιές που τις έχουμε καρφιτσώσει σε ένα bamboo stick, ή εναλλακτικά με μια φλούδα λεμονιού ή λάιμ, αφού πρώτα ψεκάσουμε τα έλαια της πάνω από το κοκτέιλ μας.

    Ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή, όσον αφορά την περιεκτικότητα του gin ή του ξηρού βερμούτ, υπάρχουν οι παρακάτω εκδοχές. Για όλες τις εκδοχές ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο εκτέλεσης, όπως περιγράφεται στην κλασική συνταγή.

    Extra dry Martini
    70 ml London dry gin ή vodka
    5 ml extra dry vermouth
    1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
    ελιές πράσινες ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα

    Wet Martini
    50 ml London dry gin ή Vodka
    50 ml λευκό ξηρό vermouth τύπου extra dry
    1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
    ελιές πράσινες ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα

    Perfect Martini
    60 ml London dry gin ή Vodka
    10 ml λευκό ξηρό vermouth τύπου extra dry ή dry
    10 ml γλυκό βερμούτ λευκό ή κόκκινο
    1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
    ελιές πράσινες ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα

    Upside down Martini
    60 ml λευκό ξηρό vermouth τύπου extra dry ή dry
    40 ml London dry gin ή Vodka
    1 σταγόνα αρωματικά bitters πορτοκαλιού (προαιρετικά)
    ελιές πράσινες ή φλούδα λεμονιού ή λάιμ για το γαρνίρισμα

    Dirty Martini
    70 ml London dry gin ή Vodka
    10-15 ml extra dry ή απλό dry λευκό ξηρό Vermouth
    10 ml άλμη από ελιές πράσινες (προαιρετικά)
    ελιές πράσινες περασμένες σε bamboo stick για το γαρνίρισμα

    Το dirty martini γαρνίρεται κλασικά μόνο με πράσινες ελιές.

    Πώς το παραγγέλνουν σωστά

    Πώς παραγγέλνουν όμως σωστά σε ένα μαγαζί Dry Martini cocktail;

    Αρχικά αναφέρουμε στον bartender ή το σερβιτόρο που μας εξυπηρετεί αν θέλουμε το cocktail μας με Vodka ή Gin.

    Στη συνέχεια αναφέρουμε πόσο dry το θέλουμε, δηλαδή αν θέλουμε ένα classic dry martini ή ένα extra dry ή wet ή perfect ή dirty. Τις διάφορες σας τις αναφέρω πιο πάνω.

    Επίσης επιλέγουμε αν το θέλουμε shaken ή stirred, δηλαδή αν το θέλουμε χτυπημένο μέσα σε σέικερ ή απλά ανακατεμένο σε ένα mixing glass.

    Τέλος, επιλέγουμε τη γαρνιτούρα που θέλουμε, αν θέλουμε δηλαδή ελιές ή φλούδα λεμονιού.

    Υπάρχει επίσης και το Gibson Martini, το οποίο είναι ένα τυπικό dry Martini με την μόνη διαφορά ότι το γαρνίρουμε με μια μικρή πίκλα κρεμμυδιού.

    Από που πήρε το όνομα του

    Πολλές και διάφορες εκδοχές υπάρχουν για το ποιο λόγο ονομάζεται έτσι αυτό το ποτό.

    Μια από αυτές είναι ότι σερβίρεται σε ποτήρι Martini ή αλλιώς cocktail glass, αυτό το γραφικό κολωνάτο ποτήρι!

    Μια άλλη εκδοχή είναι ότι οφείλει το όνομα του στην πολύ γνωστή σε όλους και πολύ δημοφιλή εταιρεία παραγωγής vermouth (και όχι μόνο πλέον) τη Martini.

    Το ποτήρι τώρα του Martini λογικά πήρε το όνομα του από την πόλη Martinez της Καλιφόρνιας, όπου και φτιάχτηκε εκεί για πρώτη φορά ο πρόγονος του dry Martini το Martinez.

    Η συνταγή του Martinez είναι η εξής:
    60 ml Old Tom gin
    10 ml λευκό ξηρό βερμούτ (extra dry)
    20 ml γλυκό κόκκινο  βερμούτ
    10 ml λικέρ μαρασκίνο (maraschino)(κεράσι)
    1 σταγόνα angostura bitters ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό bitter επιθυμούμε

    Ανακατεύουμε τα συστατικά σε ένα δοχείο ανάδευσης και σερβίρουμε σε ένα παγωμένο ποτήρι του Martini ή coupette.
    Γαρνίρουμε και αρωματίζουμε με μια φλούδα από πορτοκάλι.

    Η ιστορία του dry martini

    Το Dry Martini είναι ένα από τα πιο κλασικά και δημοφιλή κοκτέιλ του κόσμου, για την ακρίβεια είναι ενα από τα πρώτα κοκτέιλ που δημιουργήθηκαν, καθώς οι ρίζες του και οι πρώτες αναφορές του κοκτέιλ αυτού μας πηγαίνουν πίσω στις αρχές του 1860.

    Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές που υποστηρίζουν ότι αρχές του 1860 στο ξενοδοχείο “Occidental” του Σαν Φρανσίσκο, σέρβιραν τον πρόγονο του Dry Martini το Martinez.

    Για το Martinez υπάρχει αναφορά καθώς και η συνταγή του, στο βιβλίο του “πατέρα” των κοκτέιλ, Jerry Thomas, ένα βιβλίο – οδηγό για bartenders που λέγεται “How to mix all kind of plain and fancy drinks” και είναι ο πρώτος οδηγός κοκτέιλ που γράφτηκε ποτέ (1887).

    Μεγάλος fan του Martini cocktail όπως πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε είναι και ο James bond!

    O James Bond είναι επίσης ένας από τους λόγους που το dry martini είναι τόσο δημοφιλές, καθώς τις ταινίες του τις παρακολουθούν φανατικά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο (είμαι ένας από αυτούς τους φανατικούς)!

    Ποιος λοιπόν δεν θα ήθελε να δοκιμάσει το κοκτέιλ που πίνει ο μεγάλος μυστικός  πράκτορας  James Bond;! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι μας έχει μπερδέψει λίγο όσον αφορά το κοκτέιλ αυτό, διότι σε κάθε ταινία του επιλέγει να το πιεί με διαφορετικό τρόπο! Συνήθως πίνει Vodka Martini, “shaken, not stirred”!

    Στην ταινία Casino Royal όμως, είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά το Vesper Martini (αγαπημένο κοκτέιλ του συγγραφέα των βιβλίων του Bond Ian Fleming), το οποίο περιέχει: 60 ml London dry gin, 20 ml Vodka, 15 ml lillet blanc ή λευκό ξηρό βερμουτ.

    Το κοκτέιλ αυτό το χτυπάμε στο σέικερ με πολύ πάγο, καθώς αερίζεται καλύτερα, παγώνει περισσότερο έτσι και αερώνεται αρμονικά! Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου goblet, γαρνίρουμε και αρωματίζουμε με μια φλούδα λεμονιού!

    Το κοκτέιλ αυτό οφείλει το όνομα του στην Vesper Lynd, κοπέλα του James bond στην συγκεκριμένη ταινία, η οποία ήταν μυστική πράκτορας που τον πρόδωσε φυσικά στο τέλος της ταινίας, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν πάντα σε όλες τις ταινίες του Bond!

    Ευχαριστούμε τον bar tender-bar consultant Γιάννη Κορυζή που μοιράζεται μαζί μας τις συνταγές και τα μυστικά του μέσα από το blog του, 2drink στο argiro.gr.

    Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κοκτέιλ; Βρείτε τες όλες εδώ! Και αν θέλετε να φτιάχνετε τέλεια κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίες, δείτε εδώ όλα όσα θα χρειαστείτε.

    Εκτός από το κλασικό dry martini, δοκιμάστε να φτιάξετε και το παρακάτω κλασικό κοκτέιλ.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται