Μοσχάρι με δαμάσκηνα

Μοσχάρι με δαμάσκηνα με σάλτσα κρασιού από μαυροδάφνη. Γίνεται με ελάχιστη προετοιμασία και μαγειρεύεται γρήγορα στη χύτρα.

Εύκολη
1:15

8 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα

μοσχάρι με δαμασκηνα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα δαμάσκηνα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή υγεία του εντέρου, ενώ παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες Α, C κι Ε. Το φιλέτο μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς επίσης σίδηρο και πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Το πιπέρι, εκτός της μεγάλης θρεπτικής του αξίας, ενεργοποιεί πεπτικά ένζυμα στο στομάχι, προετοιμάζοντας για το σωστή μεταβολισμού της τροφής που έρχεται. Συνοδέψτε το με λίγο ρύζι ή κουσκούς κι έχετε μια εξαιρετική επιλογή.

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Video

Εκτέλεση

  1. Επιλέγουμε μοσχάρι από τη σπάλα, ιδανικά βασιλοπούλα ή νουά από νεαρό μοσχάρι (μοσχίδα). Αφήνουμε το κρέας για 20΄ σε θερμοκρασία δωματίου, σκεπασμένο.
  2. Δένουμε το μοσχάρι με σπάγκο ψησίματος για να κρατήσει τη φόρμα του, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε καλά παντού.
  3. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα ή χύτρα και ροδίζουμε το κρέας γύρω γύρω για 6-8΄, μέχρι να σχηματιστεί κρούστα. Βγάζουμε το μοσχάρι σε πιατέλα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα χοντροκομμένα λαχανικά για 3-4΄ σε δυνατή φωτιά.
  5. Προσθέτουμε ξίδι βαλσάμικο και αφήνουμε 2-3΄ να εξατμιστεί.
  6. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, στίβουμε το πορτοκάλι και αφήνουμε το κομμάτι του φρούτου μέσα στη σάλτσα. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 2΄. Τέλος προσθέτουμε το ζωμό και επαναφέρουμε το κρέας στη χύτρα.
  7. Σφραγίζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να γίνει τρυφερό. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε το μοσχάρι και τα λαχανικά από τη σάλτσα.
  8. Προσθέτουμε δαμάσκηνα και κάστανα στη σάλτσα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2΄ μέχρι να γλασαριστούν και να πυκνώσει η σάλτσα. Αφαιρούμε τον σπάγκο από το κρέας και κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  9. Σερβίρουμε το μοσχάρι περιχυμένο με τη σάλτσα, συνοδεύοντας με πουρέ και αρακά.

Tips

  • Μπορούμε αν θέλουμε να δέσουμε τη σάλτσα με κρύο βούτυρο. Κατεβάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και όπως είναι ζεστή προσθέτουμε δύο κομμάτια βούτυρο (σε μέγεθος καρυδιού) και με σύρμα ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε 2΄- 3΄ να κρυώσει και να πυκνώσει.
  • Η σάλτσα είναι μικρή σε ποσότητα, αλλά τόσο πλούσια σε γεύση. Αν θέλετε περισσότερη σάλτσα θα πρέπει να προσθέσετε περισσότερα υγρά στο φαγητό.
  • Αν δεν έχετε χύτρα, μαγειρέψτε το κανονικά στη κατσαρόλα, αλλά θα χρειαστεί ο διπλάσιος χρόνος.
Απόρρητο